Πούτιν: Το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν «λάθος»

Τι είπε ο ρώσος πρόεδρος στον φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ραγδαίες εξελίξεις: Τηλεφώνημα του Προέδρου της Φινλανδίας στον Πούτιν 

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Απειλεί ξανά με χρήση πυρηνικών η Ρωσία λόγω Φινλανδίας και Σουηδίας

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βλαντίμιρ Πούτιν - Σάουλι Νιινίστο

Βλαντίμιρ Πούτιν - Σάουλι Νιινίστο / Φωτογραφία: Apimages

Τι είπε η Φινλανδία για το τηλεφώνημα Πούτιν - Νιινίστο

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Η σκανδιναβική χώρα «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», διαβεβαίωσε το Ελσίνκι.

Σύμφωνα πάντα με το Ελσίνκι, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top