Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα - Μπαίνει σε αυστηρό lockdown

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα μετά από εντολή του Kim Jong-un

Ο Kim Jong-un στην ομιλία του για την 76η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Βόρεια Κορέα- βίντεο ΑΡ

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της παγκόσμιας πανδημίας, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε και επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Kim Jong-un, διέταξε αυστηρό lockdown ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν σήμερα την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το πρώτο και τα επακόλουθα κρούσματα διαπιστώθηκε πως οφείλονται στην υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που είναι εξαιρετικά μολυσματική, αφού εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Pyongyang.

Πρώτο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα

«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής έκτακτης ανάγκης», καθώς αποκαλύφθηκε «κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες», από τον Φεβρουάριο του 2020, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει ούτε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα μέχρι στιγμής, ούτε ποια είναι η προέλευσή τους, ούτε πότε επιβεβαιώθηκαν.

Kim Jong-un

 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (Korean Central News Agency/Korea News via AP)

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Kim Jong-un, που προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας, δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του.

«Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο», είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΠΓ, πάντα κατά το KCNA. Διαβεβαίωσε ότι χάρη στην «ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

H χώρα με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη

Η Νότια Κορέα είναι διατεθειμένη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια

Από την πλευρά της, η προεδρία της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη βούλησή της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το ιδιωτικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Newsis.

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας είχε αρνηθεί τα εμβόλια Covax, που της είχε προσέρει ο οργανισμόςτων Ηνωμένων Εθνών.

Βόρεια Κορέα κορωνοϊός

Μια μαθήτρια με μάσκα απολυμαίνει τα χέρια της πριν μπει σε γυμνάσιο της Βόρειας Κορέας (AP Photo/Cha Song Ho, File)

Από τις αρχές του 2020, η Βόρεια Κορέα είχε λάβει αυστηρά μέτρα ώστε να κρατήσει τον κορωνοϊό έξω από την χώρα.

Είχε επιβληθεί αυστηρή καραντίνα σε πολίτες με συμπτώματα παρόμοια με του κορωνοϊού ενώ τα σύνορα της χώρας ήταν σχεδόν κλειστά τόσο σε πολίτες που ήθελαν να ταξιδέψουν όσο και στο εμπόριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top