Ανησυχία για τη Σανγκάη: Νέα μετάλλαξη ή αποτυχία του κινεζικού εμβολίου; 

Τι είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν πλέον οι εικόνες από τη Σανγκάη της Κίνας, όπου εφαρμόζεται ένα πολύ σκληρό lock down, με την απορία  να εστιάζεται στο ποια είναι η αιτία που οδηγεί σε μια τέτοια αντιμετώπιση.  

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με δαγκάνες και τους πάνε σε κέντρα καραντίνας   

Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Sta και στην Κατερίνα Τσαμούρη, η Ντόρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στους πιθανούς λόγους που οδήγησαν τις αρχές της Κίνας στη Σαγκάη σε τόσο σκληρά μέτρα.   

H κυρία Ψαλτοπούλου εξέφρασε την απορία της για το πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 25.000 κρούσματα την ημέρα,  σε μια πόλη με πληθυσμό 26 εκατομμυρίων κατοίκων, 2,5 φορές η Ελλάδα,  χωρίς να υπάρχουν ανακοινώσεις για θύματα. 

Σανγκάη: Παγιδευμένος Έλληνας Μιλά Στο Star

Όπως συμπλήρωσε, μία εξήγηση είναι ότι το κινεζικό εμβόλιο δεν έχει τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με τα εμβόλια στον δυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προστασία του πληθυσμού, με τον αναπόφευκτο κίνδυνο που προκαλεί σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή το γεγονός αυτό. 

Η  κυρία Ψαλτοπούλου τόνισε όμως ότι και το ίδιο το lockdown του παρελθόντος στην περιοχή με την απομόνωση που προκάλεσε μπορεί να προκαλεί ανησυχία πώς με τις μετακινήσεις θα εξαπλωθεί ραγδαία ο κορωνοϊός, με αποτέλεσμα ιδίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κινδυνέψουν.        

 Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με δαγκάνες και τους πάνε σε κέντρα καραντίνας

Όσον αφορά τον «αν ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε και  αν υπάρχει κάποια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού», η καθηγήτρια Ιατρικής δεν το απέκλεισε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το γεγονός ότι απομονώνονται κατοικίδια ζώα θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη για κάτι τέτοιο, που ως αιτία οδήγησε τελικά σε ένα τόσο αυστηρό lockdown.  

Σχετικά με την Ελλάδα, η Καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ συμφώνησε  με τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων,  υπό την προϋπόθεση όμως να τηρούνται τα μέτρα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως η χρήση μάσκας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top