Moderna: «Το εμβόλιο είναι ασφαλές ακόμα και σε βρέφη 6 μηνών»

Ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές σε παιδιά έως 2 ετών

Η Moderna ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο COVID-19 σε παιδιά ηλικίας έως έξι μηνών και σύντομα θα υποβάλει δεδομένα στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να εγκριθεί το εμβόλιο.

Οι δοκιμές της Φάσης 2 και 3 ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και περιελάμβαναν την ηλικιακή ομάδα έξι μηνών έως δύο ετών και τις ομάδες ηλικίας δύο έως έξι ετών. Και οι δύο έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου των 25 μικρογραμμαρίων. Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης ελπίζει να έχει τις δόσεις της διαθέσιμες για μικρά παιδιά ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Θεμιστοκλέους: «Δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια της Novavax»

Το εμβόλιο της Moderna είναι προς το παρόν εγκεκριμένο μόνο για ενήλικες 18 ετών και άνω και έχει αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα λόγω ανησυχιών για μυοκαρδίτιδα που σχηματίζεται σε λήπτες ηλικίας κάτω των 30 ετών.

εμβόλιο  Moderna

Το εμβόλιο της Moderna / AP Images

«Δεδομένης της ανάγκης για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 σε βρέφη και μικρά παιδιά, συνεργαζόμαστε με τον FDA των ΗΠΑ και τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως για να υποβάλουμε αυτά τα δεδομένα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Εάν εγκριθεί, η Moderna θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Pfizer για την έγκριση του εμβολίου της για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Το εμβόλιο της Pfizer είναι επί του παρόντος το μοναδικό στην Αμερική που έχει εγκριθεί για παιδιά, με τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών να είναι κατάλληλα, ενώ μόνο οι ενήλικες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο Moderna.

Σουηδία: Τέταρτη δόση για τους άνω των 80 ετών προτείνει η κυβέρνηση

Μόνο το 27% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στη χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και η COVID-19 είναι γενικά πιο ήπια στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Στις δοκιμές της Moderna που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα συμμετείχαν 6.700 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως έξι ετών. Μια άλλη ομάδα περίπου 5.000 παιδιών ηλικίας έξι έως 17 ετών συμμετείχε επίσης σε κλινικές δοκιμές Moderna. Δεν υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις στην παιδιατρική δοκιμή της Moderna είτε για εμβόλια είτε για εικονικό φάρμακο. Το μέγεθος δόσης που δοκιμάστηκε ήταν 25 μικρογραμμάρια - το ένα τέταρτο της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες για κάθε μία από τις δύο πρώτες δόσεις τους. Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το μέγεθος της δόσης. Συγκριτικά, η δόση του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech - που χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA - ήταν 10 μικρογραμμάρια για παιδιά 5 έως 11 ετών. Δοκιμάζουν δόσεις 3 μικρογραμμαρίων για παιδιά κάτω των 5 ετών.

εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως / AP Images

«Η FDA μάς ζήτησε να αξιολογήσουμε χαμηλότερες δόσεις και σκοπεύουμε να το κάνουμε», δήλωσε η κορυφαία επιστήμονας της Moderna, Δρ Ζακλίν Μίλερ. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα τρέχοντα δεδομένα υποστηρίζουν πραγματικά τις επιλογές δόσεων που έχουμε κάνει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα... Είμαστε σίγουροι για τη δόση που επιλέξαμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top