Ρωσία: Το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου με 90 εκατ. νεκρούς

Η εφιαλτική πρόβλεψη που παρουσιάζουν οι New York Times

Ένα εφιαλτικό σενάριο εξετάζουν σε άρθρο τους οι New York Times σχετικά με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που θα ήταν ολέθριος και θα ξεπερνούσε κατά πολύ την αμερικανίκη πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πυρηνική δοκιμή των Αμερικανών ξεπέρασε την ισχύ της συγκεκριμένης βόμβας κατά 1.000 φορές ενώ η αντίστοιχη ρωσική κατά 3.000. Αν και τα πυρηνικά όπλα ΗΠΑ και Ρωσίας είναι λιγότερο καταστροφικά σήμερα, ο φόβος να χρησιμοποιηθούν είναι μεγάλος, μετά την κίνηση του Πούτιν να τα θέσει σε καθεστώς ετοιμότητας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Ουκρανία: Έγκλημα και τιμωρία - Κι αν γινόταν Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο Πούτιν να αισθανθεί «πιεσμένος» και να επιλέξει να πυροδοτήσει κάποιο από τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει. Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο.

«Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace, προσθέτοντας ότι «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Το σενάριο για χρήση πυρηνικών σε ακατοίκητη περιοχή

Σύμφωνα με τον Κουν, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να ρίξει πυρηνικά σε μια ακατοίκητη περιοχή αντί να στείλει στρατεύματα. Σε μια μελέτη που είχε κάνει ο ίδιος το 2018, περιέγραψε ένα σενάριο κρίσης κατά το οποίο η Ρωσία πυροδότησε βόμβα πάνω από ένα «νεκρό» σημείο της Βόρειας Θάλασσας ως έναν τρόπο να σηματοδοτήσει πιο θανατηφόρα πλήγματα που θα ακολουθούσαν.

«Είναι φρικτό να μιλάμε για αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Δρ Κουν σε συνέντευξή του. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτό γίνεται πιθανό».

ΗΠΑ: Drones - «καμικάζι» στέλνει ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Εξάλλου οι ΗΠΑ αναμένουν περισσότερες κινήσεις σε επίπεδο πυρηνικών από τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες. Η Μόσχα είναι πιθανό να «βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό αποτρεπτικό της μέσο για να δώσει σήμα στη Δύση και να προβάλλει δύναμη, καθώς ο πόλεμος και οι συνέπειές του αποδυναμώνουν τη Ρωσία», δήλωσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο υποστράτηγος Σκοτ Ντ. Μπέριερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται τις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα και λιγότερο καταστροφικά με βάση τα πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, οι σύγχρονες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ισοδύναμο της μισής βόμβας της Χιροσίμα, αν πυροδοτηθεί στο κέντρο του Μανχάταν, θα σκοτώσει ή θα τραυματίσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Μια προσομοίωση από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να ρίχνει μια πυρηνική προειδοποιητική βολή, το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό πλήγμα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερες από 90 εκατομμύρια απώλειες τις πρώτες ώρες.

Η Ρωσία διαθέτει ίσως 2.000 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με τον Χανς Μ. Κρίστενσεν, διευθυντή του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, μια ιδιωτική ομάδα στην Ουάσινγκτον. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 100 στην Ευρώπη, αριθμός που περιορίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες και την πολιτική πολυπλοκότητα της εγκατάστασής τους μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι πληθυσμοί των οποίων συχνά αντιστέκονται και διαμαρτύρονται για την παρουσία των συγκεκριμένων όπλων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top