Ουκρανία: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης μέσα στην εμπόλεμη ζώνη

Τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος βρίσκεται στο κομβόι που αποχώρησε από την ισοπεδωμένη πλέον πόλη. 

Η αποστολή διανυκτέρευσε στην πόλη Μπερντιάνσκ στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια και σήμερα θα συνεχίζει το ταξίδι της προς τα σύνορα.

Ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός του Έλληνα Πρόξενου στη Μαριούπολη

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος παρέμενε στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας μίλησε στο Open και περιέγραψε όλα όσα έζησε αυτό το διάστημα στη Μαριούπολη, εν μέσω βομβαρδισμών, με λιγοστά τρόφιμα και νερό. 

Διατηρώντας την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά του δήλωσε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, αν και ταλαιπωρημένοι. 

«Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί η Μαριούπολη. Τα νέα δεν είναι καλά και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει είναι τεράστια. Η πόλη δεν είχε υποδομές, μέσα σε λίγα 24ωρα χάθηκαν τα πάντα κι αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας», είπε και πρόσθεσε:

Σφοδρή αρματομαχία στους δρόμους της Μαριούπολης

«Έχω στο μυαλό μου συνέχεια εκείνους που θα επιστρέψουν εκεί και θα πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους και έπαιρνα κουράγιο. Και στο καταφύγιο δίναμε δύναμη ο ένας στον άλλον, παρά τις δυσκολίες. Τα καταφέραμε».

Ο ίδιος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο, όλα όσα έζησε τις 20 αυτές μέρες του πολέμου, κατά τη διάρκεια των οποίων η Μαριούπολη σφυροκοπούταν ανελέητα από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ουκρανία: Πέθανε η έγκυος και το μωρό της από το μαιευτήριο της Μαριούπολης

«Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δε χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι. Κι αυτό θα έχει επιπτώσεις. Έγιναν τυφλά χτυπήματα», είπε.

«Δε σκεφτόμουν τόσο ότι μας έλειπε το φαγητό, προσπαθούσα να μάθω πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Είχαμε καλή επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς βασικά εφόδια και αυτό λειτούργησε», συμπλήρωσε κι εξήγησε πως υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσε τον κίνδυνο και προσπαθεί να ξεχάσει.

Συγκινεί Ελληνίδα ομογενής: «Είπα στα παιδιά ότι ερχόμαστε διακοπές»

«Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο. Εδώ και έναν μήνα βιώνω αυτά τη φρίκη του πολέμου. Η κατάσταση των ομογενών δεν είναι και πολύ καλή. Υπάρχουν αρκετοί που δε θέλουν να φύγουν και να αφήσουν τον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ουκρανία: Η οικογένεια του Έλληνα πρόξενου περιμένει με αγωνία την επιστροφή του

Την επιστροφή του Μανώλη Ανδρουλάκη περιμένει με αγωνία η οικογένειά του. Ο Έλληνας πρόξενος είχε αναλάβει καθήκοντα στη Μαριούπολη δύο μόλις μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή. 

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο πατέρας του, ενημερώνοντας για την πορεία της επιχείρησης.

«Μιλήσαμε μαζί του και είναι καλά», είπε ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου. 

Ουκρανία: Ο πατέρας του εγκλωβισμένου Έλληνα Πρόξενου μιλά στο Star

«Σήμερα είμαστε ανακουφισμένοι, μας έφυγε ένα βάρος. Ο γιος μου με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ΟΑΣΕ διανυκτέρευσαν έξω από τη Ζαπορίζια, σε μια μικρή πόλη. Δε γνωρίζουμε ποια πορεία θα ακολουθήσουν. Γίνεται εκτίμηση για το προς το πού θα κινηθούν. Τα μπλόκα Ρώσων και Ουκρανών στη διαδρομή διαδέχονται το ένα το άλλο. Το κομβόι δεν είναι μεγάλο, είναι τρία λεωφορεία και κάποια ιδιωτικά αυτοκίνητα των υπαλλήλων», σημείωσε ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης.

«Έχουν φτάσει στη ζώνη που δουλεύουν τα κινητά. Μιλήσαμε. Είναι μια χαρά, μίλησε και με τη γυναίκα του, είναι χαρούμενος και αυτός που έρχεται. Μας έχουν πει ότι συνοδεύονται από αυτοκίνητα της αστυνομίας» πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top