Ουκρανία: Άκαρπη η συνάντηση Κουλέμπα - Λαβρόφ

«Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών, πήραμε άρνηση», είπε ο Κουλέμπα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, χωρίς δυστυχώς να βγει λευκός καπνός μετά τις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.

Αττάλεια συνομιλίες

Η ουκρανική αντιπροσωπεία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

«Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

«Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», συνέχισε.

 

«Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις. Όταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή», κατέληξε ο Ουκρανός υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες».

Λαβρόφ Κουλέμπα

Άκαρπη η συνάντηση Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα

«Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τους αμάχους. Αν και τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν, επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Το πώς θα λειτουργήσουν όμως εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές» , συνέχισε αποποιούμενος τις ευθύνες για τους βομβαρδισμούς παρά την «κατάπαυση πυρός» και το χθεσινό βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Μαριούπολη, το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε fake news νωρίτερα.

«Γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας ότι η συμφωνία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Η ουκρανική πλευρά θα μελετήσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε απτές απαντήσεις γιατί πρέπει να έχουμε εγγράφως τις θέσεις τους», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Λοβρόφ: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών δήλωσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

«Δε θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις άκαρπες συνομιλίες στην Τουρκία με τον Ντμίτρι Κουλέμπα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι φήμες για μια πιθανή ρωσική επίθεση κατά πρώην σοβιετικών κρατών της Βαλτικής «φαίνεται να είναι παλιές φάρσες».

Αύριο, όπως έγινε γνωστό, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενπεργκ θα μεταβεί στην Αττάλεια, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ενώ θα λάβει μέρος και στο διπλωματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εκεί. 

Ζελένσκι: «Μόνο αν μιλήσω με τον Πούτιν θα μπει τέλος στον πόλεμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

τσαβούσογλου Λαβρόφ

Τσαβούσογλου - Λαβρόφ στην Αττάλεια

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Ρωσία: Η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί πρώτη στο Ντονμπάς!

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί ξανά κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες σε σειρά λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ο κ. Κουλέμπα από χθες είχε επισημάνει ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία είναι «περιορισμένες», κάτι που επιβεβαιώθηκε.

Ουκρανία: «Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα»

«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες».

Ζαχάροβα: «Η Ρωσία δε θέλει να ανατρέψει τον Ζελένσκι»

Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Mπάιντεν σε Ευρωπαίους: Δεν πρόκειται να εμπλακούμε στρατιωτικά

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας. Την έχει άλλωστε προμηθεύσει οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία, από όπου προσελκύει πολλούς τουρίστες και από όπου προμηθεύεται σιτηρά και ενέργεια.

Πριν από το τηλεφώνημα με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν μίλησε την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Στρατηγός Κ. Γκίνης στους Leaders: Ο Πούτιν θέλει το Κίεβο

Αρκετοί αναλυτές πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την έκβαση των συνομιλιών, εν μέσω του πολέμου που ήδη μετέτρεψε πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες.

«Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute.

Ζελένσκι: «Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δε θα παραδοθούμε»

«Για να καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο μέρη θα χρειαστεί να κάνουν οδυνηρούς συμβιβασμούς», προειδοποιεί ο Μπερκ Έσεν του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κουλέμπα και Λαβρόφ θα συναντηθούν την Πέμπτη

Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.

Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ταξιδεύει για την Τουρκία ο Λαβρόφ - Θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

«Δεν εγκαταλείπουμε ούτε το Κίεβο, ούτε τη Μόσχα και δεν υπαναχωρούμε όσον αφορά στα συμφέροντα της Τουρκίας», συνόψιζε ο κ. Ερντογάν τις πρώτες ημέρες του πολέμου, καταγγέλλοντας την ίδια ώρα την «απαράδεκτη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, όπως οι δυτικές χώρες, κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ διατηρεί ανοικτές τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς.

«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε στην Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιγνιδιού», εκτιμά ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top