Ουκρανία: «Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα»

Τι λέει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας

Ανοιχτή η Ουκρανία στο αίτημα για ουδετερότητα - Ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη

Την 14η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.

Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες - Το ισχυρό όπλο των Ρώσων

Ουκρανία: Φρικτός θάνατος μητέρας και δύο παιδιών από οβίδα στο Ιρπίν

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία. Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Ανοιχτή η Ουκρανία στο αίτημα για ουδετερότητα

Παρά τη ζοφερή πραγματικότητα, δύο μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης αφήνουν πρώτη φορά αχτίδα αισιοδοξίας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, που μπορεί να οδηγήσουν Μόσχα και Κίεβο στο να τα βρουν.

Ουκρανία: «Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει το αίτημα της Ρωσίας για ουδετερότητα, εφόσον της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι δεν θα παραδώσει ούτε μια ίντσα εδάφους της. 

 

Βομβαρδισμός νοσοκομείου παίδων στην Μαριούπολη

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Κίεβο είναι έτοιμο για μια διπλωματική λύση. Η Ουκρανική πλευρά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμφωνία μόνο με εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό, ακόμα, τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι εγγυήσεις.

βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Μαριούπολη

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Μαριούπολη - AP 

Ουκρανία: Οι «κόκκινες» γραμμές του Πούτιν

Μόνον οι εγγυήσεις τις Μόσχας δεν αρκούν για τον Ζελένσκι. Βασική προϋπόθεση για συνομιλίες με τον Πούτιν θα είναι η κατάπαυση του πυρός και η άμεση αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων. 

Η τελική πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος, θα πρέπει, ωστόσο, να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

Η κατάπαυση του πυρός συνδέεται με τον χρόνο που πρέπει να δοθεί στον Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την απόφασή του. Ο Ουκρανός πρόεδρος θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της χώρας του στο ΝΑΤΟ αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top