Ουκρανία: Τι είναι οι θερμοβαρικές βόμβες - Το ισχυρό όπλο των Ρώσων

Απορροφούν τον αέρα από τους πνεύμονες κάθε ζώντος οργανισμού

Τεράστια είναι η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τη χρήση θερμοβαρικών όπλων από τη Ρωσία, καθώς χθες  η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.

Ουκρανία: Το βλέμμα στην Αττάλεια – Συναντώνται Κουλέμπα και Λαβρόφ

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία. Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter.

Τέλη Φλεβάρη, ανταποκριτής του CNN κατέγραψε με το κινητό του ένα βαρύ φλογοβόλο TOS-1 να κατευθύνεται στα ουκρανικά σύνορα, κοντά στη ρωσική πόλη Belgorod. 

 

 

Το TOS-1 θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του ρωσικού στρατού και χρησιμοποιείται και για την εκτόξευση θερμοβαρικών βομβών. 

Ζελένσκι: «Μόνο αν μιλήσω με τον Πούτιν θα μπει τέλος στον πόλεμο»

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, θεωρείται θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο. 

Ουκρανία: Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα

Τι είναι όμως η θερμοβαρική βόμβα; Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ, Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, πρόκειται για ένα εξελιγμένο όπλο που χρησιμοποιείται για να καμφθεί η αντίσταση του αντιπάλου. 

θερμοβαρική βόμβα

Εκτοξευτής θερμοβαρικών βομβών

«Η θερμοβαρική βόμβα είναι τακτικό όπλο, που έχει χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι όπως το 96Κ6. Είναι εκτοξευτήρας των 220 χιλιοστών, πάνω σε φορτηγά, που έχουν εκτοξευτές 30 σωλήνων και βάζουν ρουκέτες που έχουν θερμοβαρικές κεφαλές και η εμβέλειά τους είναι περίπου 3.5 χλμ σε περίπου 15 δευτερόλεπτα χρόνο», είπε στην ΕΡΤ. 

Πώς λειτουργεί η θερμοβαρική βόμβα

Το θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος ή εκρηκτικό αέρα καυσίμου, είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων.

Ρωσία: Η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί πρώτη στο Ντονμπάς!

Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αεροζόλ που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό -από καύσιμο με βάση τον άνθρακα. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια βολίδα, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό, καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο του περιβάλλοντος.

Το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξατμίζει ανθρώπινα σώματα.

θερμοβαρική βόμβα TOS-1

Οι θερμοβαρικές βόμβες απορροφούν όλο το οξυγόνο από το περιβάλλον, όπου γίνεται η επίθεση

Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συγκροτήματα σηράγγων.

Θερμοβαρική βόμβα: Πού έχει χρησιμοποιηθεί;

Βόμβες τέτοιου τύπου χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. 

Οι ΗΠΑ τις χρησιμοποίησαν για να εξαλείψουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν. Η Ρωσία τις έχει χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο από ότι η Δύση και διαθέτει συστήματα σε όλο το φάσμα… από πολύ μικρά τακτικά όπλα, μέχρι τεράστιες, εκτοξευόμενες βόμβες.

Ποια είναι τα επόμενα επεκτατικά σχέδια του Πούτιν μετά την Ουκρανία

Το 2000, η Human Rights Watch είχε καταδικάσει τη χρήση θερμοβαρικών όπλων στην Τσετσενία, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».

Πόσο επικίνδυνη είναι η βόμβα αερολύματος; 

Τα θερμοβαρικά όπλα είναι αποτελεσματικά και χρησιμοποιούνται κυρίως για να καταστρέφουν αμυντικές θέσεις. 

Αν και δε θα χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν ένα τανκ, θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ καταστροφικό όπλο για να ισοπεδώσουν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων ή κάποιο άλλο κτίριο.

Ουκρανία: Φρικτός θάνατος μητέρας και δύο παιδιών από οβίδα στο Ιρπίν

Η χρήση του δεν είναι παράνομη, παρόλο που τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, γιατί δημιουργούν κενό και απορροφούν τον αέρα από τους πνεύμονες κάθε ζώντος οργανισμού που βρίσκεται στο σημείο της επίθεσης. 

Ουκρανία: Και βόμβες διασποράς στην υπηρεσία της Ρωσίας

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τέλος κατήγγειλαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τις ευρέως απαγορευμένες βόμβες διασποράς, με την Αμνηστία να κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι με αυτές επιτέθηκε εναντίον νηπιαγωγείου στη βορειοανατολική Ουκρανία, στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι.

Ουκρανία: «Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη»

Οι βόμβες διασποράς μπορεί να περιέχουν δεκάδες μικρές βόμβες που διασπείρονται σε πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλες.

Αντίθετα μετατρέπονται σε νάρκες που με την ελάχιστη επαφή μπορούν να σκοτώσουν και να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς ακόμη και πολύ καιρό μετά τις συγκρούσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top