Ουκρανία: Η απάντηση του Ζελένσκι στους τέσσερις όρους του Πούτιν

Ανοιχτός στον διάλογο με τη Ρωσία

Μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star 

Ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δε θέλει να επιμείνει πλέον στην προσπάθεια για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, που ήταν ένας από τους λόγους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ουκρανία: Το Κίεβο ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχων»

Έκανε λόγο για «άνοιγμα» προς τη Μόσχα και δήλωσε έτοιμος για έναν συμβιβασμό όσον αφορά στο καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. 

«Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, μετρίασα τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» είπε. «Η Συμμαχία φοβάται ότι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ουκρανία Πόλεμος: Ισοπεδώνονται Ολόκληρες Πόλεις

Όπως είπε ο Ζελένσκι, δε θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ζελένσκι: Ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Ο Πούτιν συμπεριέλαβε στους τέσσερις όρους που έθεσε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών την αναγνώριση από το Κίεβο της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. 

Επ’ αυτού ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στη χθεσινή του συνέντευξη «ανοιχτός στον διάλογο».

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για το πρωί της Τετάρτης

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.

Ουκρανία: 41 νεκρά παιδιά μέχρι σήμερα - Ο τραγικός απολογισμός

«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη» συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο. «Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.

Ουκρανία: Οι τέσσερις όροι του Πούτιν

Το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε γνωστούς τους όρους του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητά: 

  • την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους
  • την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης
  • ένα «ουδέτερο καθεστώς» στο Κίεβο 
  • την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ από την Ουκρανία. 
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top