Συγκλονιστική περιγραφή του Σπύρου Λάμπρου για το κονβόι: «Μας πυροβόλησαν»

Στη Ζαπορίζια το κονβόι Ελλήνων ομογενών και δημοσιογράφων

H περιγραφή του Σπύρου Λάμπρου για το επικίνδυνο ταξίδι της αυτοκινητοπομπής προς τη Μολδαβία/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (2/3/22)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των 82 Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη, η οποία ξεκίνησε με περίπου 30 αυτοκίνητα σήμερα στις 11:30 το πρωί. 

Μαριούπολη: Ξεκίνησε το κομβόι Ελλήνων δημοσιογράφων και ομογενών

Στο κονβόι συμμετέχουν μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από την Ουκρανία.

Πλέον η αποστολή έφτασε στην Ζαπόριζια, ενώ τελικός στόχος είναι να φτάσουν στα σύνορα Μολδαβίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ακόμα το πότε θα το καταφέρουν αυτό, καθώς τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και σε συνθήκες απόλυτης επιφυλακής. 

Τα αυτοκίνητα φέρουν διακριτικά που δείχνουν ότι πρόκειται για μεταφορά δημοσιογράφων ή άμαχου πληθυσμού.

Η εφιαλτική περιγραφή του Σπύρου Λάμπρου για το ταξίδι προς τη Μολδαβία: «Δεχθήκαμε πυρά»

«Μας πυροβόλησαν, δεχθήκαμε πυρά. Ουσιαστικά, τανκς κόλλησαν πίσω από το αυτοκίνητό μας. Ξεκινήσαμε στις 11:30 περίπου 30 οχήματα για να φτάσουμε στη Ζαπορίζια μετά από 7,5 ώρες. Οι στρατιώτες των Ουκρανών είναι αρκετά θυμωμένοι γιατί χάνουν εδάφη» δήλωσε ο απεσταλμένος του Star, Σπύρος Λάμπρου για το ταξίδι. 

Μάλιστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο ίδιος  περιγράφει το πώς οι Ουκρανοί τους καθοδήγησαν ώστε να περάσουν μέσα από ναρκοπέδιο: «Οι ρόδες έπρεπε να πατήσουν σε συγκεκριμένο σημείο για να μη χαθεί κανείς. Πέντε χιλιόμετρα μετά, βλέπουμε 60 άρματα Ρώσων στρατιωτών οι οποίοι μας σημάδευαν. Κάθε τρεις – τέσσερις στρατιώτες σημάδευαν και από ένα αυτοκίνητο. Τα παιδάκια άρχισαν να ουρλιάζουν στα αυτοκίνητα. Ο επικεφαλής του άρματος σημάδευε με το κανόνι όλα τα αυτοκίνητα. Δώσαμε τα χαρτιά μας και μετά από τρία τέταρτα, αφού πρώτα άνοιξαν όλα τα αυτοκίνητα, είδαν τα σακίδιά μας και μας έλεγξαν όλους, μπορέσαμε να φύγουμε από εκεί. Ο χρόνος μας ήταν λίγος, γιατί θέλαμε να προλάβουμε την νύχτα, δεν είχαμε πολλή βενζίνη και έπρεπε να φτάσουμε στη Ζαπορίζια πριν από τις 18:00». 

«Μπήκαμε στο επόμενο χωριό του Μανγκούς, το οποίο είχε μόλις δεχθεί επίθεση από τους Ρώσους. Τα σπίτια καίγονταν και υπήρχαν νεκροί. Η γέφυρα ήταν γκρεμισμένη. Γυρίσαμε πίσω για να διαφύγουμε από έναν παράδρομο και ακούμε πυρά. Μετά μπήκαμε σε άλλο δρόμο και εκεί σκίστηκαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων»

Η ομάδα των ομογενών και των δημοσιογράφων θα διανυκτερεύσει σήμερα στη Ζαπορίζια, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι νωρίτερα σήμερα κατέλαβαν τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top