Προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες της Ουκρανίας προσφέρει η ΕΕ

Τι προβλέπει η οδηγία προσωρινής προστασίας

Κύματα προσφύγων καταφτάνουν στην Πολωνία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον πόλεμο - Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Star

Την ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας προτείνει η Επιτροπή για να προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια σε άτομα που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βάσει αυτής της πρότασης, σε όσους φεύγουν από τον πόλεμο θα χορηγηθεί προσωρινή προστασία στην ΕΕ, που σημαίνει ότι θα τους δοθεί άδεια διαμονής και θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. H οδηγία έχει ισχύ για ένα χρόνο με δυνατότητα να επεκταθεί για ακόμη ένα ή και δύο εάν κριθεί απαραίτητο. Συνολικά, δηλαδή μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια.

Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα με την Πολωνία / AP Images

Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της ΕΕ, έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

«Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λέγοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επιφόρτισαν χθες την Κομισιόν με την προετοιμασία προτάσεων προκειμένου να παρασχεθεί προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους.

Παιδιά περνούν τα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας για να επανενωθούν με τους γονείς τους / AP Images

Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες.

Η οδηγία περί προσωρινής προστασίας της ΕΕ, που καταρτίστηκε μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αλλά που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας, για ένα έως τρία έτη, σε όλα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης άδειας παραμονής, πρόσβασης σε εργασία, κοινωνικής πρόνοιας και ιατρικής κάλυψης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top