Μ. Βρετανία: Τέλος η καραντίνα για όσους νοσούν - Αίρονται όλα τα μέτρα

Η στρατηγική «ζώντας με τον κορωνοϊό» που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Η πανδημία σε όλο τον κόσμο. Στιγμιότυπα από την εποχή του κορωνοϊού - Βίντεο αρχείου AP

Τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό βάζει η Μεγάλη Βρετανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να υπογραμμίζει ότι η χώρα περνά «από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης στην προσωπική ευθύνη του καθενός».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο τη στρατηγική «ζώντας με τον κορωνοϊό», όπως χαρακτήρισε την πολιτική που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία καταργούν τα μέτρα μέσα στον Μάρτιο

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων περιοριστικών μέτρων ακόμη και της υποχρεωτικής πενταήμερης απομόνωσης για όσους νοσούν. Έτσι από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όσοι νοσούν με κορωνοϊό, αν το επιθυμούν, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δρόμο από την πρώτη μέρα της νόσησής τους.

Επιπλέον από την 1η Απριλίου, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, σταματάει η δωρεάν χορήγηση τεστ για τον κορωνοϊό τόσο για τους ασυμπτωματικούς, όσο και για τους συμπτωματικούς νοσούντες. Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, το συνολικό κόστος των τεστ κάθε μήνα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Επίσης, από τις 24 Μαρτίου θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση για τους χαμηλόμισθους ασθενείς.

άνθρωποι με μάσκες στη Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία καταργεί όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό - AP Image

Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών για την άρση των μέτρων

Οι απόψεις των αναλυτών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης διίστανται καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα μέτρα αυτά να καταργηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Κάποιοι, λοιπόν, τη χαρακτηρίζουν «ανόητη», εκτιμώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και κάποιοι άλλοι «γενναία». Οι τελευταίοι υποστηρίζουν όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορVνοϊό, καθώς όπως σημειώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 84% και τις δύο. Ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών από 5 ως 11 ετών.

Αναφορικά με τα ταξίδια προς την Αγγλία, ήδη από τις 11 του μηνός οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν οποιοδήποτε τεστ ούτε πριν την αναχώρησή τους ούτε μετά την άφιξή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη, γνωστή ως PLF (Passenger Locator Form). Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ τόσο πριν φύγουν όσο και μετά που θα φτάσουν στην Αγγλία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top