Κορωνοϊός: Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία καταργούν τα μέτρα μέσα στον Μάρτιο

Παραμένει μόνο η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Η Ευρώπη καταργεί σταδιακά όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την πανδημία - Βίντεο AP

Η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μέτρα για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού, κινούμενες αργότερα από πολλούς δυτικούς ομολόγους τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία

Πλεύρης: Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε άρση όλων των μέτρων

Η Ελβετία ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού Covid, η Αυστρία θα ακολουθήσει το παράδειγμα στις 5 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες πρώτα για τα εμβολιασμένα άτομα, ενώ οι περισσότεροι άλλοι κανόνες, εκτός από τις εντολές για μάσκες, θα καταργηθούν στις 20 Μαρτίου. 

Τι αλλάζει σε εστίαση και τηλεργασία - Από το Σάββατο τα νέα μέτρα

Αυστρία: Τέλος σχεδόν όλα τα μέτρα από τις 5 Μαρτίου

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, λόγω κυρίως της αποτροπής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου, όπου έως τώρα επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα επιτρέπεται η είσοδος και με την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ. Από τις 5 Μαρτίου θα καταργηθεί και αυτό το μέτρο, με εξαίρεση την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα κέντρα αποκατάστασης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική πλέον μόνο στους χώρους εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν για όλους και χωρίς περιορισμό ωραρίου.

κορωνοϊός Αυστρία

Η Αυστρία αίρει από τις 5 Μαρτίου σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία - AP Image

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ, καθώς έως τώρα έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σε επεξεργασία βρίσκεται και η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας παραλλαγής του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

Η Βιέννη, ωστόσο, θα διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ τόσο τη γενική χρήση της μάσκας όσο και την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ στην εστίαση.

Γερμανία: Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών έως τις 20 Μαρτίου

Σημαντική σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έως τις 20 Μαρτίου αποφάσισαν ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια της Γερμανίας.

Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων. Αν, ωστόσο, συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών

Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν.

κορωνοϊός Γερμανία

Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με τη σύσταση για FFP-2.  

Λαμβάνοντας υπ' όψη την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κανόνας για πρόσβαση σε εμβολιασμένους/νοσήσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης.

Τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή νοσήσαντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα μπορούν να συμμετέχουν ως θεατές σε μεγάλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη του 60% της χωρητικότητας με όριο τα 6.000 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η πληρότητα μπορεί να φθάνει το 75% με όριο τα 25.000 άτομα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP-2.

Από τις 20 Μαρτίου όλα τα «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας θα καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους  και στα μέσα μεταφοράς θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 20 Μαρτίου, όπως και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ. 

Και η Ελβετία άρει τους περιορισμούς – Παραμένει μόνο η μάσκα

Η Ελβετία θα άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας, καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ ύστερα από τις αλλαγές, που θα εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη. 

Ελβετία

Η υποχρεωτική παραμονή σε πενταήμερη καραντίνα για όσους βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό επίσης θα παραμείνει σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες. 

Ωστόσο τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να προχωρά στα μέτρα που προανήγγειλε πριν από δύο εβδομάδες όταν τερμάτισε την καραντίνα για όσους ήλθαν σε επαφή με κρούσμα και μετέτρεψε σε σύσταση την οδηγία για τηλεργασία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top