Γαλλία: Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι της Louis Vuitton;

Σπάνιο φαινόμενο οι απεργίες στην αγορά ειδών πολυτελείας

Οι απεργίες είναι σπάνιο φαινόμενο στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας. Ωστόσο, η Louis Vuitton απεργεί για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, με δύο συνδικάτα της να κλείνουν πέντε από τα 18 εργοστάσια του ομίλου στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τα συνδικάτα CGT και CFDT απαιτούν αύξηση του μισθού αλλά και θέσπιση νέων συμβάσεων εργασίας, οι οποίες δε θα επιτρέπουν την καταπάτηση του 8ωρου. 

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αναφέρουν πως «ένα ωρομίσθιο για έναν υπάλληλο της Louis Vuitton που έχει υπηρετήσει για 15 χρόνια είναι 14 ευρώ». Από την πλευρά του, ο όμιλος της Louis Vuitton υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία ωραρίου περιλαμβάνει μετάβαση από 35 σε 33 ώρες εργασίας, καθώς και «μέση μηνιαία αύξηση μισθού 150 ευρώ». Οι συνδικαλιστές, όμως, ζητούν μηνιαία αύξηση 350 ευρώ χωρίς τα επιδόματα. 

Παρόλο που οι εργαζόμενοι της Louis Vuitton δεν έχουν απεργήσει εδώ και πέντε χρόνια, υπήρχε γενικότερη δυσαρέσκεια στον όμιλο LVMH τους τελευταίους μήνες, έγραψε η γαλλική εφημερίδα. Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη θυγατρική εταιρεία που παράγει την σαμπάνια MOET& Chandon έκαναν απεργία με αίτημα την καταβολή των «μπόνους Μακρόν», επιδομάτων που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Όλα αυτά σε περίοδο που η αγορά ειδών πολυτελείας σημειώνει ραγδαία αύξηση κέρδους, με τις πωλήσεις της LVMH να αυξάνονται κατά 44% το 2021 και τα κέρδη να αυξάνονται κατά 156% στα 12 δισ. ευρώ. 

Ο Νο. 1 όμιλος του κλάδου, LVMH, κατέγραψε το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην Ευρώπη το 2021 (359 δισ. ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου). Το 2022, ο όμιλος σχεδιάζει ακόμη και να προσλάβει 16.700 άτομα στη Γαλλία, από περίπου 9.500 πέρυσι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top