Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε γονίδιο που «μαρτυρά» ότι κάποιος θα νοσήσει σοβαρά

Ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να εντοπίζονται άνθρωποι που κινδυνεύουν

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα μέτρα που παίρνει η παγκόσμια κοινότητα για την πανδημία/ (11/1/22)

Πολωνοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο για το οποίο λένε πως υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης με Covid-19, μια ανακάλυψη για την οποία ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Κορωνοϊός: Πότε μπορεί κάποιος να ξανακολλήσει με την Όμικρον

Ενώ η διστακτικότητα με τα εμβόλια είναι ένας μείζων παράγοντας πίσω από τα υψηλά ποσοστά θανάτων από τον κορωνοϊό στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ερευνητές ελπίζουν ότι, αν εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα τους ενθαρρύνουν να εμβολιαστούν και θα τους δώσουν πρόσβαση σε επιλογές πιο εντατικής θεραπείας σε περίπτωση μόλυνσης. 

Μετάλλαξη Omicron: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς

«Έπειτα από περισσότερο από ενάμισι χρόνο δουλειάς, έγινε δυνατό να εντοπίσουμε ένα γονίδιο υπεύθυνο για προδιάθεση σοβαρής νόσησης (από τον κορωνοϊό)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιντζιέλσκι.

«Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον θα μπορούμε να εντοπίζουμε ανθρώπους με προδιάθεση να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε. 

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Μπιαλιστόκ βρήκαν ότι το γονίδιο είναι ο τέταρτος σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από την Covid-19, μετά την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

ΠΟΥ: Η «Όμικρον» παραμένει ένας επικίνδυνος ιός, παρά τα ήπια συμπτώματα

Το γονίδιο είναι παρόν περίπου στο 14% του πολωνικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 8-9% του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης και με το 27% του πληθυσμού στην Ινδία, δήλωσε ο Μάρτσιν Μονιούσκο, ο καθηγητής που ήταν επικεφαλής του προγράμματος. 

Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης τη σημασία γενετικών παραγόντων για το πόσο σοβαρά θα νοσήσει κάποιος από Covid-19.

Κορωνοϊός: Πώς να «απολυμάνετε» και να χρησιμοποιήσετε ξανά τις μάσκες ΚΝ95

Το Νοέμβριο, βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι εντόπισαν μια εκδοχή ενός γονιδίου που μπορεί να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εξασθένησης των πνευμόνων από κορωνοϊό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top