Νορβηγία: Κατά 69% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας από Όμικρον

Όλο και περισσότερα στοιχεία για το ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη μετάλλαξη

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα μέτρα που παίρνει η παγκόσμια κοινότητα για την πανδημία/ (11/1/22)

Ο κίνδυνος νοσηλείας που σχετίζεται με τον κορωνοϊό είναι 69% χαμηλότερος με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού σε σχέση με τη Δέλτα, ανέφεραν σήμερα οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές, ενισχύοντας τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η παραλλαγή αυτή μοιάζει να είναι λιγότερο επικίνδυνη.

«Η προκαταρκτική ανάλυση νορβηγικών δεδομένων δείχνει πως ο κίνδυνος νοσηλείας με τον κορωνοϊό ως κύρια αιτία είναι 69% χαμηλότερος με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με τις μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα», γράφει το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

ΠΟΥ: Δεν είναι ακόμη σίγουρο αν χρειάζεται νέο εμβόλιο για την Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στο 32% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν με Covid στη σκανδιναβική χώρα στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του 2022 (24 στους 74) έναντι 1,7%, τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα (3 στους 175).

Όμως την ίδια περίοδο, η παραλλαγή έγινε σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας τώρα περίπου το 90% των νέων μολύνσεων.

Σε ποια μέρη κινδυνεύουμε περισσότερο να κολλήσουμε κορωνοϊό

«Η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει έναν αισθητά χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα να αναπτυχθεί μια σοβαρή μορφή της ασθένειας στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, σε κάθε περίπτωση στους μη εμβολιασμένους», υπογράμμισε το FHI σε άλλη έκθεση αποτίμησης των κινδύνων.

Moderna: Έρχεται ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Το ινστιτούτο ανέφερε ωστόσο ότι αναμένει ένα χειμερινό κύμα που θα θέσει το σύστημα υγείας υπό πίεση: από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι αναμένεται να μολυνθούν, σύμφωνα με τις προβολές του, με τις ημερήσιες κορυφώσεις να προσεγγίζουν τις 50.000 μολύνσεις. Η Νορβηγία έχει 5,4 εκατ. κατοίκους.

Απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην εθνική επικράτεια, η κυβέρνηση επανέφερε υγειονομικά μέτρα στα μέσα Δεκεμβρίου, περιλαμβανομένης μιας απαγόρευσης της πώλησης αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, και μιας γενίκευσης της τηλεργασίας εκεί όπου είναι δυνατό.

Μετάλλαξη Omicron: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη, στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top