Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη με μέτρα για ανεμβολίαστους

Ακυρώνονται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού

κορωνοϊός Ευρώπη

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η Ευρώπη μάχεται και πάλι με ποσοστά ρεκόρ μόλυνσης. Μετά την Αυστρία, όπου έχει τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, σειρά για τη λήψη σκληρότερων μέτρων παίρνει η Γερμανία. 

«Το τέταρτο κύμα πλήττει τη χώρα μας με πλήρη ισχύ» προειδοποίησε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας: «ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων είναι υψηλότερος από ποτέ άλλοτε».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν για νέα μέτρα COVID. 

Το lockdown στους ανεμβολίαστους «αποδίδει ήδη καρπούς» στην Αυστρία

Η Μέρκελ θα μπορούσε να μιλάει για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αριθμοί σε όλη την ήπειρο είναι ζοφεροί, με πολλές χώρες να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων αυτή την εβδομάδα. Και αυτό το κύμα της πανδημίας δεν περιορίζεται σε μία μόνο γεωγραφική περιοχή: Τα κρούσματα στην Τσεχία και τη Σλοβακία σημείωσαν ρεκόρ την Τετάρτη, ενώ τα κρούσματα στην Ιρλανδία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Το Βέλγιο ήταν το τελευταίο που εισήγαγε νέους περιορισμούς, ανακοινώνοντας χθες το βράδυ ότι η κατ' οίκον εργασία θα είναι υποχρεωτική τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από την επόμενη εβδομάδα έως τις 12 Δεκεμβρίου. Αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τη χρήση μάσκας εισήχθησαν επίσης, ενώ το covid pass θα επιδεικνύεται παντού. 

Βέλγιο: Επιστρέφει η τηλεργασία και η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Οι σκοτεινές προοπτικές του Cοvid σε όλη την ήπειρο ώθησαν τους ευρωβουλευτές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολομέλεια του Στρασβούργου την επόμενη εβδομάδα. Σχεδόν 180 ευρωβουλευτές υπέγραψαν χθες το βράδυ μια επιστολή που συντάχθηκε από τους Γερμανούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Daniel Caspary και Angelika Niebler, καλώντας τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου David Sassoli να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια πλήρη ολομέλεια δια ζώσης. 

Τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αυτή την εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι μεταξύ ορισμένων μελών ότι η σύνοδος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να γίνει ένα γεγονός υπερ-διάδοσης. Οι ευρωβουλευτές είναι επίσης ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου αναμενόταν να τεθεί το θέμα της κατάστασης του COVID, ακυρώθηκε από την ηγεσία του Κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στον Σασόλι.  

Η Σλοβακία θα επιβάλλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, ενώ υπάρχουν εικασίες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά της. «Ο στόχος μου είναι πολύ σαφής: να κάνω τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ. 

Σλοβακία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους

Άλλοι έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες γύρω από την πρόσβαση: Το σύστημα "3G" που επέτρεπε στους ανθρώπους να γευματίζουν σε εστιατόρια και να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες σε πολλές χώρες έχει πλέον αντικατασταθεί από το "2G" - απαιτείται πλέον απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης, με ένα αρνητικό τεστ να μην αρκεί πλέον στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τμήματα της Γερμανίας. 

Ακυρώνονται τα Χριστούγεννα;

Το Μόναχο ήταν η πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη που ακύρωσε τη χριστουγεννιάτικη αγορά της. Όμως οι κάτοικοι των Βρυξελλών θα μπορούσαν να είναι ευχαριστημένοι όταν άκουσαν ότι η ετήσια αγορά της πόλης συνεχίζεται προς το παρόν, με τις προφυλάξεις του COVID. Σήμερα το πρωί στην Grande Place στήνεται ένα γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν θα επισκεφθεί σήμερα τη Ρουμανία και την Παρασκευή τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την καλύτερη χρήση των εμβολίων. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αγωνίζεται με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, γεγονός που αντανακλά εν μέρει την ιστορική δυσπιστία απέναντι στα κρατικά προγράμματα υγείας. «Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού θέτει σε κίνδυνο τους Ρουμάνους όλων των ηλικιών και όλων των καταστάσεων», δήλωσε ο Μπρετόν πριν από το ταξίδι του, καλώντας "όλους τους ενδιαφερόμενους", συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, της κυβέρνησης και των επαγγελματιών υγείας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους. 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top