Ισραήλ: Πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών

Μάχη από κυβέρνηση και ειδικούς για να πείσουν τους γονείς

Το Ισραήλ έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών, ηλικίας 5 – 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, μετά από την έγκριση που πήραν οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ. 

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο. Περιμένουμε ακόμα λιγότερες παρενέργειες, καθώς η δόση θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους έφηβους», είπε ο επιδημιολόγος Nadav Davidovitch στους «Times of Israel

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι περίπου το 50% των γονέων θα σπεύσει να εμβολιάσει τα παιδιά του, όμως αρκετοί θα είναι διστακτικοί. 

Οι επιστήμονες στο Ισραήλ θεωρούν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. 

Ο κ. Davidovitch δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κοινωνικές ανισότητες, καθώς όπως είπε οι πιο πλούσιες οικογένειες είναι πιο ανοιχτές στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη και πιθανόν να εμβολιάσουν τα παιδιά πολύ πιο πρόθυμα από τις πιο φτωχές οικογένειες. 

Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ παιδιών και κατ’ επέκταση μεταξύ ανηλίκων σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους. 

Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι και οι Άραβες έχουν δείξει μεγάλη διστακτικότητα απέναντι στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, αν και οι εμβολιασμοί μεταξύ των Αράβων τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί αισθητά. 

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως μια ισχυρή εκστρατεία υπέρ των εμβολιασμών θα είναι καταλυτική για να πειστούν όλες οι κοινότητες ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους. 

Η έγκριση για την έναρξη των εμβολιασμών στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών στο Ισραήλ έρχονται λίγες μέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε και ο FDA στις ΗΠΑ. 

Μελέτη της Pfizer αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 91%, ενώ ο FDA κατέληξε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές για τα παιδιά. 

Στο Ισραήλ ολόκληρη η δόση του εμβολίου της Pfizer συστήνεται για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, όμως παιδιάτροι και γονείς περιμέναν με αγωνία την έγκριση και για τις μικρότερες ηλικίες, ώστε να αποτραπεί ένα νέο lockdown και το κλείσιμο των σχολείων. 

Εκεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται πλέον σε ύφεση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υποχωρήσει αισθητά. Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 500 νέα κρούσματα σε σχέση με τα χιλιάδες που ανακοινώνονταν πριν από μερικούς μήνες. 

Περισσότεροι από 6,2 Ισραηλινοί έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, 5,7 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις και πάνω από τέσσερα εκατομμύρια έκαναν την τρίτη ενισχυτική δόση. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top