Μ. Βρετανία: «Φιάσκο η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση»

Έκθεση - κόλαφος «καίει» την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Έκθεση κόλαφος των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Μεγάλης Βρετανίας επισημαίνει ότι η αποτυχία των βρετανικών αρχών να κάνουν περισσότερα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας ήταν μια από τις χειρότερες αποτυχίες του τομέα της δημόσιας υγείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία για την άρση των μέτρων από τον Τζόνσον 

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές έπειτα από δύο μήνες ακροάσεων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με τη στήριξη των επιστημονικών της συμβούλων, «σκοπίμως υιοθέτησε μια «προσέγγιση σταδιακή και προοδευτική αντί να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τζόνσον: «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τη διαχείρηση της πανδημίας»

Αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία της Covid-19 και να επιτύχει τη συλλογική ανοσία μέσω της νόσησης, γεγονός που οδήγησε τη χώρα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νεκρών στην Ευρώπη, περισσότεροι από 150.000 μέχρι στιγμής, τονίζει η έκθεση.

Ως τις 23 Μαρτίου οι υπουργοί προσπαθούσαν μόνο να περιορίσουν την ταχύτητα εξάπλωσης της επιδημίας στον πληθυσμό, αντί να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωσή της λόγω των επίσημων επιστημονικών συστάσεων.

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση του Τζόνσον συμφώνησαν ομόφωνα στις 13 Μαρτίου ότι τα μέτρα που έχουν στόχο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση της covid-19 θα προκαλέσουν δεύτερη κορύφωση της πανδημίας.

Μεγάλη Βρετανία

«Είναι εκπληκτικ» ότι χρειάστηκαν τόσο χρόνο για να κατανοήσουν ότι ήταν απαραίτητο το πλήρες lockdown, τονίζουν οι βουλευτές στην έκθεσή τους, παρά το γεγονός ότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, όπως ένα μοντέλο πρόβλεψης του Imperial College του Λονδίνου, το οποίο έδειχνε ότι αν δεν ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19 ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει τις 500.000», επισημαίνεται.

Οι αποφάσεις που αφορούσαν το lockdown και την κοινωνική αποστασιοποίηση τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας - και οι συστάσεις που οδήγησαν σε αυτές-αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας που έχει γνωρίσει ποτέ η Βρετανία.

Μεγάλη Βρετανία κορωνοϊός

«Κατακραυγή» για την απόφαση να μη γίνονται διαγνωστικά τεστ

Παράλληλα τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών επικρίνουν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στους ηλικιωμένους που έπαιρναν εξιτήριο από τα νοσοκομεία προτού επιστρέψουν στους οίκους ευγηρίας και επισημαίνουν ότι κάποια μέτρα --όπως το κλείσιμο των παμπ στις 22:00, η απαγόρευση της άθλησης των παιδιών στο ύπαιθρο-- δεν είχαν επιστημονική βάση.

«Η αντίδραση της Βρετανίας αποτελεί ένα μίγμα μεγάλων λαθών και μεγάλων επιτυχιών», όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, σημειώνουν ο Γκρεγκ Κλαρκ και Τζέρεμι Χαντ, πρόεδροι των δύο επιτροπών που συνέταξαν την έκθεση. «Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε και από τα δύο», υπογραμμίζουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε μαθήματα από την πανδημία και πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθεί πλήρης, δημόσια έρευνα.

«Δεν αποφύγαμε ποτέ να λάβουμε γρήγορη και αποφασιστική δράση για να σώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιλαμβανομένων περιορισμών και lockdown», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top