Moderna: Εξετάζεται η έγκριση της τρίτης δόσης του εμβολίου από τον ΕΜΑ

Η ενισχυτική δόση θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό - AP

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι αξιολογεί ένα αναμνηστικό εμβόλιο Moderna. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έλαβε μια τρίτη δόση του εμβολίου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ενίσχυση των πολιτών τους, ακόμη και αν η συμμετοχή στον εμβολιασμό καθυστερεί σε ορισμένα μέρη της χώρας. 

Πιο αναλυτικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης της εταιρίας Moderna για την έγκριση της χορήγησης ενισχυτικής τρίτης δόσης για το εμβόλιο Spikevax της εταιρίας. Ωστόσο, ο οργανισμός υπενθυμίζει την πρόσφατη τεχνική του έκθεση βάσει της οποίας κρίνει προς επί του παρόντος δεν επείγει η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αν και πρέπει να εξεταστεί για ευάλωτες ομάδες. 

Moderna: Ετοιμάζει μονοδοσικό εμβόλιο για κορωνοϊο και γρίπη

Η ενισχυτική δόση που προτείνει η εταιρία θα χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα 12 ετών και άνω. Η «φιλοσοφία» των ενισχυτικών δόσεων είναι πως θα δίδεται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα ώστε να αποκαθίσταται τυχόν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. 

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ (CHMP) θα προχωρήσει σε ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που κατέθεσε η Moderna, και τα οποία περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα εν εξελίξει κλινικών δοκιμών. 

Εμβόλια Pfizer - Moderna: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα στη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως πάντως υπενθυμίζει ο ΕΜΑ σε σχετική ανακοίνωση, ήδη τόσο ο εν λόγω οργανισμός όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) είχαν στις αρχές Σεπτεμβρίου κρίνει πως αν και δεν επείγει η χορήγηση επιπρόσθετων δόσεων για τον ευρύτερο πληθυσμό, το ενδεχόμενο τρίτης δόσης πρέπει ήδη να εξετάζεται για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Pfizer – Moderna: Η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με τον χρόνο

Ωστόσο, αν και ο ΕΜΑ και το ECDC δεν θεωρούν πως επείγει η χορήγηση επιπρόσθετης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο ΕΜΑ εξετάζει την αίτηση της Moderna για να διασφαλίσει πως υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την χορήγηση τρίτης δόσης αν τελικά αυτό χρειαστεί. 

Pfizer: Ξεκινά κλινική δοκιμή για προληπτική χρήση χαπιού για τον κορωνοϊό

Ο ΕΜΑ επαναλαμβάνει ακόμα τη θέση πως εναπόκειται στις αρμόδιες ομάδες ειδικών σε εθνικό επίπεδο να καθοδηγήσουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε σχέση με αποφάσεις για τα εμβολιαστικά προγράμματα της κάθε χώρας. 

Ανησυχία για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και εποχικής γρίπης

Όπως σημειώνεται, τα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε προκαταρκτικούς σχεδιασμούς ενόσω ο ΕΜΑ εξετάζει τα στοιχεία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top