Κομισιόν: Ετοιμάζει μέτρα κατά της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος

Στο επίκεντρο Ευρώπης και ΗΠΑ η κρίση στην ενέργεια

ρεύμα

Μια «εργαλειοθήκη» με μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ετοιμάζει η Κομισιόν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν οι λογαριασμοί - Δείτε παραδείγματα

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και η πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέρους του κόστους ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Το αν θα υιοθετηθεί η πρόταση παραμένει άγνωστο ακόμα, πάντως σίγουρα η Επιτροπή θα εισηγηθεί:

  • μειώσεις ΦΠΑ
  • άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους
  • στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, 
  • άμεση στήριξη των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιπλέον έκπτωση μέχρι και 600 κιλοβατώρες τον μήνα

Σε αυτό συμφώνησαν και οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. που τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη να αναλάβουν δράση για την ταχεία αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζουν προτάσεις για ευέλικτες επιλογές ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους σε όλους.

Στο επίκεντρο Ευρώπης και ΗΠΑ η κρίση στην ενέργεια

Η κρίση στην ενέργεια είναι πλέον πιθανό να προστεθεί στη λίστα προτεραιοτήτων όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου. 

Ακόμα και οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν επί του θέματος, λέγοντας ότι οι εταίροι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ορθώσουν το ανάστημά τους όταν υπάρχουν χώρες που παράγουν ενέργεια και οι οποίες ενδέχεται να «χειραγωγούν» την προσφορά προς όφελός τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, υποφέρει - με 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά να αναγκάζονται να αλλάξουν προμηθευτή μετά την κατάρρευση δύο ακόμη εταιρειών λιανικής πώλησης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κρίση κινδυνεύει να στρέψει την προσοχή μακριά από τις πράσινες πολιτικές ορόσημο του μπλοκ, ενώ απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες μέχρι τις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντισταθμίσει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Η Ιταλία θέλει να χρησιμοποιήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και να αποφύγει αυξήσεις φόρων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί για να τονώσουν την ανάπτυξη και να αποφύγουν τις αιχμές του πληθωρισμού καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας χαρακτήρισε την εκτίναξη του πληθωρισμού "δημόσιο εχθρό" που πρέπει να καταπολεμηθεί. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top