Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα αυξηθούν οι λογαριασμοί - Δείτε παραδείγματα

Η επιδότηση ισχύει και για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου

«Κόφτες» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ενεργοποιεί από αυτόν το μήνα η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει όλα τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις /. Ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Και για την κατανάλωση ρεύματος του Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί η επιδότηση ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) το περασμένο Σάββατο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι η κρατική στήριξη αφορά όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του παρόχου, από τον οποίο προμηθεύονται ενέργεια.

Η επιδότηση των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες τον μήνα, που σημαίνει ότι η επιδότηση είναι 9 ευρώ τον μήνα, μέγεθος που καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα λειτουργούν οι «κόφτες» στην τιμή

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα - Παραδείγματα τιμολόγησης 

Για μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρων ο υπουργός παρουσίασε παραδείγματα τιμολόγησης από τη ΔΕΗ, με επιπλέον έκπτωση ύψους 3 ευρώ, για κατανάλωση 500 κιλοβατώρων. Η επιπλέον έκπτωση ανεβαίνει στα 6 ευρώ και στις 600 κιλοβατώρες στα 9 ευρώ.

Πρακτικά η επιβάρυνση των πελατών της ΔΕΗ περιορίζεται στα 1-2 ευρώ τον μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα που ελήφθησαν (κρατική επιδότηση και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ) θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ. Η επιδότηση των 9 ευρώ θα εμφανίζεται σε διακριτό σημείο του λογαριασμού.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Θα παραταθεί η ενίσχυση αν συνεχισθεί η αύξηση τιμών

Σε ερώτηση για τους λοιπούς προμηθευτές, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.

«Η ΔΕΗ αποφάσισε μόνη της να συνδράμει με επιπλέον εκπτώσεις. Ήδη υπάρχουν κάποιοι προμηθευτές που προσπαθούν να μην περάσουν όλη την αύξηση στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να οδηγήσουμε τις τιμές προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη μείωση, αλλά μπορούμε να επιβάλουμε δίκαιο ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ο οποίος το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιπλέον έκπτωση μέχρι και 600 κιλοβατώρες τον μήνα

Τέλος, επανέλαβε ότι μετά το τέλος του έτους τα μέτρα θα επανεξεταστούν ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Αυτήν την περίοδο οι τιμές σε όλη την Ευρώπη πιέζονται από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της προσφοράς, λόγω της απόσυρσης των ανθρακικών μονάδων. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα των τιμών της ενέργειας στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top