Βρετανία: 200.000 Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω Brexit και πανδημίας

Στη χώρα ζούσαν 3,5 εκατ. υπήκοοι της Ε.Ε έναντι 3,7 εκατ. το 2019

Ο βρετανικός τομέας τροφίμων και γεωργίας κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αλλάξει τους κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit λόγω φόβων ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία- βίντεο από ΑΡ

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, ορμώμενοι από το Brexit και τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων τριών αιώνων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Στη χώρα ζούσαν 3,5 εκατομμύρια υπήκοοι της ΕΕ έναντι 3,7 εκατομμυρίων το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ άλλαξε ελάχιστα σε 2,6 εκατομμύρια.

Brexit: Άδεια ράφια στη Βρετανία κι ελλείψεις προϊόντων

Aυτή η αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγεί γιατί η Βρετανία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού που οδηγεί στις εικόνες με τα άδεια ράφια στα καταστήματα, αυξάνοντας τις τιμές και απειλώντας την ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση. Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και η φιλοξενία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους εργαζόμενους της ΕΕ και δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς που έφυγαν από τη χώρα θα επιστρέψουν.

G7: Η προειδοποίηση Τζόνσον στην ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Η πανδημία έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες και οι μετανάστες ενδέχεται να έχουν βρει ελκυστικές ευκαιρίες στη χώρα τους. Εντωμεταξύ, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή ξένων υπηκόων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όσοι δεν έχουν αποκτήσει καθεστώς παραμονής, χρειάζονται πλέον θεώρηση για εργασία, διαμονή ή σπουδές.

Πώς μπορείς να εργαστείς ή να σπουδάσεις στην Αγγλία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021

Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών δεν οφείλεται απαραίτητα στους πολίτες της ΕΕ που επιστρέφουν σπίτι τους μετά το Brexit. Ενώ ο αριθμός των υπηκόων της ΕΕ που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ των μέσων του 2020 και του Μαρτίου φέτος, πολλοί θα μπορούσαν να είχαν στραφεί σε διαφορετική καριέρα, ανέφερε η υπηρεσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top