Πώς μπορείς να εργαστείς ή να σπουδάσεις στην Αγγλία μετά την 1η Ιανουαρίου

Υπό προϋποθέσεις η μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στιγμιότυπα από τη ζωή στη Βρετανία κατά την περίοδο της πανδημίας - βίντεο Reuters

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 και από 1η Ιανουαρίου 2021 διαφοροποιείται η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ, ενώ όσοι πολίτες θέλουν να ζήσουν, να σπουδάσουν ή να εργαστούν εκεί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Brexit: 7 πράγματα που αλλάζουν και 7 που μένουν ίδια

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει ένα μεταναστευτικό σύστημα πόντων, το οποίο θα αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες της ΕΕ και τους πολίτες χωρών μη μελών της ΕΕ και θα δίνει προτεραιότητα στις δεξιότητες και ταλέντα κάθε ατόμου έναντι της εθνικής του προέλευσης. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περνούν κάποιους ελέγχους για να ζήσουν εκεί, όπως αυτόν του ποινικού μητρώου. 

Brexit: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες στη Βρετανία

Οι επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουρισμό, συνέδρια, επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους, βραχυπρόθεσμες σπουδές και δραστηριότητες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, θα συνεχίζονται για έως και 6 μήνες χωρίς να χρειάζεται αίτηση για χορήγηση βίζας.

Brexit: Τι αλλάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Φεβρουαρίου

Τι ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που ζούνε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο 

Οι πολίτης της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μπορούν να κάνουν αίτηση στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης για Πολίτες ΕΕ, προκειμένου να παραμείνουν και μετά τις 30 Ιουνίου 2021.

Αίτηση μέσω του μεταναστευτικού συστήματος πόντων

Για να μείνει κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω του ιστότοπου GOV.UK, στην οποία θα αποδεικνύει ότι πληροί τα κριτήρια και ότι συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό πόντων για την κατηγορία της βίζας που τον ενδιαφέρει. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χορήγηση των διαφόρων κατηγοριών βίζας θα ανοίξει αργότερα και θα συνεχιστεί το 2021. 

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επαλήθευσης ταυτότητας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου. Ορισμένοι αιτούντες μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθούν ένα Κέντρο Αίτησης Χορήγησης Βίζας, ανάλογα με το είδος της βίζας για την οποία υποβάλουν αίτηση.
Ακόμη, θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα τέλος αίτησης και εάν έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερο από 6 μήνες, ίσως χρειαστεί να καταβάλουν ένα επιπρόσθετο Τέλος Υπηρεσιών Υγείας για Μετανάστες, το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Εργασία στο ΗΒ από τον Ιανουάριο 2021

Βίζα Ειδικευμένου Εργαζόμενου

Το μεταναστευτικό σύστημα πόντων περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για να έχει κάποιος δικαίωμα αίτησης γι’ αυτή τη βίζα, θα πρέπει να αποδείξει ότι:

-έχετε προσφορά θέσης εργασίας από κάποιο εργοδότη, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), για να εργαστεί στο απαιτούμενο επίπεδο εξειδίκευσης
-ο μισθός που θα λαμβάνει από τον εργοδότη θα ανέρχεται τουλάχιστον στο κατώτατο όριο μισθών (συνήθως £26,500 ή τον αγοραίο μισθό για την συγκεκριμένη εργασία, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο).
- μιλάει αγγλικά στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1 (στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες)

Ειδικευμένη Εργασία: Βίζα Επαγγελματιών Υγειονομικής Περίθαλψης

Εάν κάποιος εργάζεται στον τομέα της Υγείας και έχει προσφορά θέσης εργασίας στο NHS, στον τομέα υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας ή σε εργοδότριες επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες στο NHS, εάν μιλάει αγγλικά και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις για χορήγηση βίζας ως Ειδικευμένος Εργαζόμενος, μπορεί να υποβάλει αίτηση για Βίζα Επαγγελματιών Υγειονομικής Περίθαλψης και να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του.

Ταλέντα Παγκοσμίου Επιπέδου

Η χορήγηση βίζας για Ταλέντα Παγκοσμίου Επιπέδου επιτρέπει σε κορυφαίους εξειδικευμένους εργαζόμενους να μετεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να διαθέτουν προσφορά για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτή η κατηγορία βίζας προορίζεται για αναγνωρισμένους παγκόσμιους ηγέτες καθώς και αυριανούς ηγέτες στους τομείς των επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών, της μηχανικής, των τεχνών (που περιλαμβάνουν κινηματογράφο, σχέδιο μόδας και αρχιτεκτονική) και της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου αναμένεται ότι οι μοναδικές δεξιότητες των εν λόγω ατόμων θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις, την οικονομία και την κοινωνία του ΗΒ. 

Εναλλακτικές κατηγορίες βίζας για εργασία και ειδικά επαγγέλματα

Υπάρχει μία σειρά από άλλες κατηγορίες βίζας για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΗΒ, όπως οι θεωρήσεις για Νεοφυείς και Καινοτόμες επιχειρήσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χορήγησης βίζας για ειδικά επαγγέλματα όπως θρησκευτικοί λειτουργοί, αθλητές και δημιουργικά επαγγέλματα.

Βίζα για σπουδές 

Για να σπουδάσει κάποιος στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις και να αποκτήσει Σπουδαστική βίζα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποδείξετε ότι: 

-έχει προσφερθεί μία θέση σε ένα πρόγραμμα σπουδών από εκπαιδευτικό πάροχο εγκεκριμένο από το Home Office
-μιλάει, διαβάζει, γράφει και καταλαβαίνετε αγγλικά
-έχει αρκετά χρήματα για να συντηρηθεί και να πληρώσει το κόστος του προγράμματος σπουδών
- σκοπεύει πραγματικά να σπουδάσει στο ΗΒ

Τέλος, προβλέπεται και ένα ξεχωριστό είδος Μαθητικής Βίζας για παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 17 ετών που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα ανεξάρτητο σχολείο.

Τι θα πληρώσουν όσοι σπουδάσουν στην Αγγλία του χρόνου;
 

Βίζα Αποφοίτων

Εάν ολοκληρώσει κάποιος επιτυχώς ένα πρόγραμμα σπουδών σε προπτυχιακό ή ανώτερο επίπεδο στο ΗΒ, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα Αποφοίτων, ώστε να παραμείνει στο ΗΒ για να εργαστεί ή να αναζητήσει εργασία, για έως και 2 έτη (3 έτη για κατόχους διδακτορικού διπλώματος) μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για χορήγηση βίζας Αποφοίτων θα ανοίξει το 2021 για φοιτητές από το εξωτερικό που ολοκληρώσανε τις σπουδές τους σε οργανισμό παροχής εκπαίδευσης που είναι εγκεκριμένος από το Home Office και διαθέτει ιστορικό συμμόρφωσης με τους κανόνες μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top