Τι θα πληρώσουν όσοι σπουδάσουν στην Αγγλία του χρόνου;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Επεκτείνoνται τα μειωμένα δίδακτρα για Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2020

Με όνειρα κι ελπίδες ξεκινάει το μέλλον κάθε φοιτητή, αλλά και με μία μεγάλη τρύπα στον λογαριασμό των γονιών του ή τον μελλοντικό δικό του - αν πάρει δάνειο - για όσους επιλέξουν τα φημισμένα αγγλικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους. Ο λογαριασμός ενδέχεται να φουσκώσει ακόμα περισσότερο μετά το Brexit, αφού φύγει δηλαδή η Αγγλία και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα δίδακτρα για «διεθνείς» φοιτητές μπορούν να φτάσουν ακόμα και το διπλάσιο της τιμής που πληρώνουν οι Άγγλοι για να φοιτήσουν εκεί.
 
Μην αγχώνεστε όμως ακόμα. Για όσους επιλέξουν την Αγγλία για τις προπτυχιακές σπουδές τους, τα δίδακτρα θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα – 9.250 λίρες τον χρόνο – τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα, δηλαδή και για τη φοιτητική χρονιά 2019/2020, μετά την επίσημη έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019. Από εκεί και πέρα, τα δίδακτρα για ένα τριετές πτυχίο μπορεί να φτάσουν και τις 18.000 λίρες τον χρόνο.
 
Πώς έφτασε όμως η Αγγλία σε αυτές τις εξωφρενικές τιμές; Μέχρι το 2010, υπήρχε όριο στα δίδακτρα που μπορούσε να ζητήσει ένα πανεπιστήμιο στις 3.290 λίρες ανά έτος. Το 2010 αυτό ανέβηκε στις 9.000 λίρες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πανεπιστήμια να ανεβάσουν τα δίδακτρά τους σε αυτό το ποσό εν μία νυκτί. Οι φοιτητές τότε, στη φιλήσυχη κατά τα άλλα Αγγλία, βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις περίφημες φοιτητικές πορείες κι «έσπασαν» στην κυριολεξία όλο το Λονδίνο, αλλά μάταια.
 
Τα δίδακτρα θα παραμείνουν παγωμένα και για τη φοιτητική χρονιά 2019/2020 στις 9.250 λίρες τον χρόνο, καθώς η κυβέρνηση βλέπει όλο και περισσότερο νεαρό κόσμο να ξεκινάει την ενήλικη ζωή του με ένα μεγάλο χρέος προς τις τράπεζες, ένα φοιτητικό δάνειο το οποίο ξεκινούν να αποπληρώνουν μόλις πιάσουν την πρώτη τους δουλειά και βγάζουν έναν αξιοπρεπή μισθό.

Οι φοιτητές στην Αγγλία – και μελλοντικοί εργαζόμενοι – έχουν επίσης να πληρώσουν ένα ενοίκιο που ξεπερνάει τις 700 λίρες τον μήνα για ένα δωμάτιο σε σπίτι, ενώ τα δωμάτια στις εστίες φτάνουν – ή και ξεπερνούν καμιά φορά - τις 1.000 λίρες τον μήνα. Μετά έχουν να πληρώσουν για τη διατροφή τους, τα μεταφορικά τους και πόσα άλλα έξοδα. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, χρειάζονται άλλες 90 λίρες τον μήνα - με τη φοιτητική έκπτωση - για να κυκλοφορούν με μετρό και λεωφορείο.
 
Η αγγλική οικονομία από την άλλη βασίζεται σε έναν βαθμό στους Ευρωπαίους και διεθνείς φοιτητές που επιλέγουν τη χώρα για τις σπουδές τους. Κάθε χρόνο ξεκινούν τις σπουδές τους στα Βρετανικά πανεπιστήμια 80.000 Ευρωπαίοι φοιτητές, από τους 1.6 εκατομμύρια, βέβαια, που εισάγονται κάθε χρόνο. Συνολικά, τη χρονιά 2016/2017 σπούδασαν στα Αγγλικά πανεπιστήμια 134.835 Ευρωπαίοι φοιτητές. Αντιπροσωπεύουν λιγότερους από τους μισούς «διεθνείς» μη-Ευρωπαίους φοιτητές, που έφτασαν τους 307.540, με τους περισσότερους να προέρχονται από την Κίνα.

Οπότε, ίσως και να μην είναι τόσο μεγάλη η ζημιά για τη Βρετανική οικονομία, όσο θέλουμε να πιστεύουμε, και να επιλέξει η κυβέρνηση να χρεώσει και τους Ευρωπαίους τα διπλά από το 2020, κι ας «χάσει» κάποιους πελάτες...
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top