Έξαλλη η Τουρκία με τη διακήρυξη του EUMED: Εγκαταλείψτε την!

«Ακολουθείτε την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας κατηγορεί τη διακήρυξη της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών για μεροληπτική στάση και καλεί τις χώρες, που την υπέγραψαν, να την εκγαταλείψουν.

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τη σύνοδο EUMED 9

Υπενθυμίζεται ότι στην πολιτική διακήρυξη, που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ.

Μακρόν - EUMED 9: Η EE να μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, σημειώνουν πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επίσης, τάσσονται απέναντι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία - «Δεν θα επιτρέψουμε νέο 2015»

«Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή» ανέφερε κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης | EUMED 9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πιθανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την γειτονική χώρα. 

Μητσοτάκης στην EUMED 9: Προσήλωση στους στόχους για την Ενωμένη Ευρώπη

«Ένα είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015», ξεκαθάρισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top