Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τη σύνοδο EUMED 9  

«Όχι» στις μονομερείς ενέργειες και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού 

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για το κλίμα, αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία για τις ενέργειες σε Αιγαίο και μεταναστευτικό,  ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος (EUMED 9) στην Αθήνα. 

Μητσοτάκης στην EUMED 9: Προσήλωση στους στόχους για την Ενωμένη Ευρώπη   

Από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου διεξάγεται η Σύνοδος, ο Πρωθυπουργός με τον Εμανουέλ Μακρόν στο πλευρό του, έδειξε την Αθήνα από ψηλά στους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, με τους οποίους σε δύο συνεδριάσεις υιοθετήθηκαν δύο πολύ σημαντικά κείμενα: Η Διακήρυξη των Αθηνών για το κλίμα και η πολιτική διακήρυξη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Μακρόν, Ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες μεσογειακών κρατών της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Μακρόν, Ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες μεσογειακών κρατών της ΕΕ

Μήνυμα στην Τουρκία 

Υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές - μήνυμα στην Τουρκία, όπως ότι είναι θεμελιώδες τα κράτη να αποφεύγουν προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες και ότι η συζήτηση μαζί της θα γίνει με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. Η σύνοδος EUMED 9 την καλεί ακόμα να αποφεύγει την εργαλειοποίηση στη μετανάστευση γιατί είναι απάνθρωπη πρακτική και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Για τα αμυντικά θέματα, με φόντο την AUKUS,  υπάρχει μια γενική αναφορά που επισημαίνει την ανάγκη να κάνει ένα σημαντικό βήμα η ΕΕ στους τομείς tτης ασφάλειας για τις σύγχρονες αμυντικές προκλήσεις. 

Στο τραπέζι ευρωπαϊκή δύναμη για εναέρια μέσα 

Στη Διακήρυξη της Αθήνας για το κλίμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εφεδρικής δύναμης και την ανάπτυξη ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.

EUMED 9: Αυτή είναι η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή 

Τέλος, επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% ως το 2030, ενώ αναφορές υπάρχουν και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. 

Τα κεντρικά συμπεράσματα από τη σύνοδο EUMED 9   

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από το ΚΠΣΝ, δύο είναι τα κεντρικά συμπεράσματα από την ευρωμεσογειακή σύνοδο, όπως αποτυπώνεται στα κείμενα, τη Διακήρυξη των Αθηνών για το κλίμα και την πολιτική διακήρυξη. 

Μητσοτάκης, Μακρόν και άλλοι ηγέτες της συνόδου EUMED 9 στην Αθήνα, στις κοινές δηλώσεις

Μητσοτάκης, Μακρόν και άλλοι ηγέτες της συνόδου EUMED 9 στην Αθήνα, στις κοινές δηλώσεις

Αρχικά, ως προς το κλίμα:  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε θεσμικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του στη Μεσόγειο. Στόχος η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής εφεδρικής Δύναμης. 

Ζητούν ακόμα την επιτάχυνση ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος

Ακόμα, επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση εκπομπών αερίων ρύπων κατά 55% ως το 2030, ενώ αναφορές υπάρχουν και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. 

Ως προς την πολιτική διακήρυξη: Γεωπολιτικά, υπάρχει αναφορά στην Τουρκία, με επανάληψη της δήλωσης 25ης Μαρτίου. «Θεμελιώδες τα κράτη να αποφεύγουν προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να συζητήσουμε με τρόπο σταδιακό, αναλογικό, αναστρέψιμο» είναι τα μηνύματα στην Άγκυρα, ενώ υπάρχει επικριτική αναφορά και για το προσφυγικό.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top