Μακρόν - EUMED 9: Η EE να μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Τι δήλωσε για το μήνυμα στην Τουρκία και την αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο  

H ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες, διαμήνυσε από τη σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα EUMED 9 στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις Μακρόν και άλλων ηγετών μετά τη σύνοδο EUMED 9 στην Αθήνα

Οι δηλώσεις Μακρόν και άλλων ηγετών μετά τη σύνοδο EUMED 9 στην Αθήνα  

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τη σύνοδο EUMED 9  

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι, είπε πως «επιδείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον. Επιπροσθέτως, εξέφρασε τη βούληση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

EUMED 9: Αυτή είναι η Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή 

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην Κύπρο και στην ακεραιότητα της.

Σχετικά με τη συζήτηση των ηγετών των κρατών - μελών του Νότου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». Όπως πρόσθεσε,  «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Οι ηγέτες της EUMED 9 στη σύνοδο στην Αθήνα

Οι ηγέτες της EUMED 9 στη σύνοδο στην Αθήνα 

Να σημειωθεί ότι ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχές του στον ελληνικό λαό για την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Εμ. Μακρόν τόνισε ακόμα ότι οι ηγέτες της EUMED9 συζήτησαν για την προοπτική της ΕΕ και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει. «Πρώτα απ' όλα πρέπει να δούμε τι μας ενώνει» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί μια νέα σύνοδος της ΕΕ για τη Λιβύη.

Τι δήλωσαν οι ηγέτες των υπόλοιπων κρατών 
 

Εκτός του Κ. Μητσοτάκη και του Εμ. Μακρόν οι υπόλοιποι ηγέτες που συμμετείχαν στη ΕUMED 9 δήλωσαν συνοπτικά:   

Μητσοτάκης στην EUMED 9: Προσήλωση στους στόχους για την Ενωμένη Ευρώπη   

Πρόεδρος Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης: «Συζητήσαμε τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Χρήζουν αμέσων λύσεων προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. Καταγράφηκαν ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Άφησα τελευταίες τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και τις απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις για το κυπριακό. Η δική μας θέση παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος, από τη μια οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και από την άλλη για λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο».

Πρωθυπουργός Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι: «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον εφησυχάζουμε, αντιθέτως οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει».

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τη σύνοδο EUMED 9  

Πρωθυπουργός Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ:  «Είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή άμυνα γιατί μέσω αυτής θα οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ασφάλειας και έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία…  Ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης οι  αυξημένες τιμές του ρεύματος. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο».

Πρωθυπουργός Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα:   «Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για εμάς διότι η διεύρυνση της Μεσογειακής Ομάδος συμπίπτει με την Σλοβενική προεδρία. Συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο θέματα, που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μαζί με την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή. Η Σλοβενία θα αγωνιστεί σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του σλόγκαν μας «μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη». 

Πρωθυπουργός Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς: «Η Κροατία είναι χώρα της Αδριατικής η οποία έχει τις ρίζες της στη Μεσόγειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για μια εξαιρετική συνάντηση. Η Ελλάδα έχει δείξει αλληλεγγύη όταν η Κροατία επλήγη από δύο σεισμούς και εμείς φέτος το καλοκαίρι στείλαμε αεροπλάνο για την κατάσβεση των πυρκαγιών».   

Πρωθυπουργός Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα: «Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για καίριο θέμα, την κλιματική αλλαγή. Ολόκληρη η Μεσόγειος, δυστυχώς, είναι μια περιοχή που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μόνο η αρχή. Θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου σε όλους τους συμπολίτες μου στη Μεσόγειο που έχασαν τον σπίτι τους. Η ΕΕ ήταν αυτή που έδωσε το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Υπουργός Εξωτερικών Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα: «Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top