Αφγανιστάν: Για «προδοσία» κατηγόρησαν τον Μπλίνκεν - Φήμες παραίτησής του

Σφοδρά πυρά δέχτηκε στο Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Το φιάσκο των Αμερικανών στο Αφγανιστάν ενδέχεται να οδηγήσει σε παραίτηση τον υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δέχτηκε σφοδρά πυρά στο Κογκρέσο.

Οι Ταλιμπάν εκτελούν όσους βοήθησαν τους δυτικούς και μαστιγώνoυν γυναίκες που διαδήλωσαν για τα χαμένα τους δικαιώματα. Από την άλλη, διασκεδάζουν σε πάρκο ψυχαγωγίας δυτικής έμπνευσης, με συγκρουόμενα και σκοποβολή. Την ίδια ώρα ο Άντονι Μπλίνκεν δέχεται πυρ ομαδόν για το χαοτικό τέλος της 20ετούς αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Περιφέρουν άνδρα με δεμένο τον λαιμό με λάστιχα αυτοκινήτου

«Αυτή ήταν μια απόλυτη καταστροφή επικών διαστάσεων. Δεν πίστευα ποτέ ότι στη ζωή μου θα έβλεπα παράδοση άνευ όρων στους Ταλιμπάν» είπε ο γερουσιαστής Μάικλ Μακ Κολ. Ο Γερουσιαστής Τζο Γουίλσον τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Μπλίνκεν σπάνια χάνει την ψυχραιμία του, όμως κατά την 5ωρη «ανάκρισή» του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν άντεξε. Κάποιοι βουλευτές τον έκαναν σκουπίδι, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» και «προδοσία» και πυροδοτώντας φήμες ότι ίσως παραιτηθεί ως την Παρασκευή. 

O Άντονι Μπλίνκεν στη συνεδρίαση του Κογκρέσου- φωτογραφία ΑΡ

O Άντονι Μπλίνκεν στη συνεδρίαση του Κογκρέσου- φωτογραφία ΑΡ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε την απόφαση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι αυτός που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία αποχώρησης από το Αφγανιστάν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη, αντέκρουσε τις κατηγορίες για έλλειψη προετοιμασίας που διατυπώθηκαν ακόμη και μέσα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. 

«Κληρονομήσαμε μια προθεσμία, δεν κληρονομήσαμε ένα σχέδιο», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή.

Συνέχισε λέγοντας ότι όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2021, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να «τερματίσει τον πόλεμο ή να ξεκινήσει μια κλιμάκωση».

Επισήμανε επανειλημμένα ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εξέτασε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας λόγω των απειλών από το ισλαμιστικό κίνημα να ξαναξεκινήσει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Αμερικανών.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top