Bloomberg: Η αύξηση των τιμών ενέργειας φέρνει δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη

«Υπάρχει ανεπάρκεια αερίου στην Ευρώπη»

λεφτά

Για έναν δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη κάνει λόγο άρθρο του Bloomberg, τη στιγμή που ένα «ράλι» τιμών της ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη πριν καλά καλά μπει ο χειμώνας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και ο κόσμος επιστρέφει στη δουλειά του, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης.

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Μέτρα για ευάλωτους καταναλωτές

Οι συνθήκες αυτές απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας - από τη βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα - ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.

«Οι τιμές αυξάνονται για τους καταναλωτές τη στιγμή που το κόστος όλων των αγαθών - από το φαγητό έως τις μεταφορές - σημειώνει αύξηση, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», προειδοποίησε.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα, όπως και οι τιμές στη Βρετανία. Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία.

Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη το 2021.

«Υπάρχει ανεπάρκεια αερίου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα ενός δύσκολου χειμώνα που εξάντλησε τα αποθέματα» αναφέρει το άρθρο. 

«Η ενίσχυση των αποθεμάτων - που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία – δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο πάροχο, τη Ρωσία, να μειώνει τις ροές σε μια περίοδο που η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να κατέληγαν και στην Ευρώπη», τονίζεται.

«Η εγχώρια παραγωγή επίσης βαίνει μειούμενη, με τον κολοσσό Groningen στην Ολλανδία να κλείνει τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό του.

Οι αυξημένες τιμές ήδη οδήγησαν τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές ανέβηκαν κατά 3,4% τον Αύγουστο, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ευρωζώνη. Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη αν έχουμε έναν ακόμα κρύο χειμώνα, όπως αυτόν του 2018, με το Ψύχος να κυριεύει όλη τη Δυτική Ευρώπη» σημειώνεται.

Στη Βρετανία, εταιρείες παροχής ρεύματος έχουν αυξήσει ήδη τις τιμές τους στις οικιακές χρεώσεις, τη στιγμή που αναλυτές της Citigroup κάνουν λόγο για ένα πιθανό σενάριο «ενεργειακής φτώχειας» στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top