ΗΠΑ: Επιστρέφει η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ - Πλήγμα για Μπάιντεν

Η ανατρεπτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Παλαιότερο βίντεο για τον Τζο Μπάιντεν/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (5/7/21)

Μία ανατρεπτική απόφαση ανακοίνωσε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η οποία θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν αν εφαρμοστεί. 

Η απόφαση αφορά την μεταναστευτική πολιτική του πρώην Προέδρου Τραμπ, η οποία ανάγκαζε τους αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό ως την ημερομηνία που εξετάζονται οι υποθέσεις τους από ειδικά δικαστήρια αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει να σταματήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επισήμως είχε βαπτιστεί «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (PPM).

Αφγανιστάν: Συνάντηση του Διευθυντή της CIA με τους Tαλιμπάν

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως η πολιτική «Μείνετε στο Μεξικό» του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επανέλθει σε ισχύ. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μείνετε στο Μεξικό» της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες χιλιάδες μη μεξικανοί αιτούντες άσυλο – στην πλειονότητά τους πολίτες χωρών της κεντρικής Αμερικής – επαναπροωθούνταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, όπου ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν ωσότου την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των φακέλων τους.

ΗΠΑ: Άνδρας απείλησε να πυροδοτήσει βόμβα κοντά στο Καπιτώλιο

Σε σύντομη, ανυπόγραφη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε χθες πως «το αίτημα αναστολής (...) απορρίπτεται». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρεις προοδευτικοί δικαστές (Στίβεν Μπράιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελένα Κάγκαν) τάχθηκαν υπέρ της αναστολής.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ενδέχεται να συνεχιστεί σε κατώτερο επίπεδο, σε εφετείο.

Αμήχανη στιγμή για τον Τζο Μπάιντεν - Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας του κ. Μπάιντεν σχολίασε πως «λυπάται που το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει διαταγή αναστολής».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συνέχισης της διαδικασίας της έφεσης» που έχει ασκήσει, «το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα συμμορφωθεί με τη διαταγή αυτή με καλή πίστη».

Μπάιντεν: Η ερώτηση δημοσιογράφου για το Αφγανιστάν που τον έκανε έξαλλο

Οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ωστόσο, η η Γιάελ Σάχερ, νομική σύμβουλος στις ΗΠΑ της οργάνωσης Refugees International, κρίνει την απόφαση ως «απάνθρωπη» ενώ τονίζει πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να θεωρήσει αυτή την απόφαση εντολή».

Αξίζει να σημειωθεί πως τρία από τα μέλη της συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίστηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top