Κορωνοϊός: «Σχετίζεται με προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού και κατάθλιψη»

Τι δείχνει η νέα ιταλική μελέτη ασθενών που νοσηλεύθηκαν με covid-19

Συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού/ REUTERS

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού, υποφέρουν από διάφορα γνωστικά προβλήματα αλλά και συμπεριφοράς, δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Αυτό αναφέρει μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε στο 7ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη.

Σύμφωνα με αυτή, αρκετοί ασθενείς μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.α, ενώ ο ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης. 

Εμβόλιο Pfizer: Ξεκινά δοκιμές σε μεγαλύτερη ομάδα παιδιών κάτω των 12 ετών

Κορωνοϊός: Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα που κατέγραψε η νέα ιταλική μελέτη 

Η μελέτη έκανε τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές: το 16% είχαν προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και του κοντράστ), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήταν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήταν τα κατοπινά προβλήματα του. 

Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ακόμη πρόβλημα.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε τα σημαντικά γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 και τα οποία επιμένουν για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται μετά να συγκεντρωθούν, να σχεδιάσουν, να σκεφθούν ευέλικτα και να θυμηθούν πράγματα. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε 3ις στους 4ις νεότερους ασθενείς σε ηλικία εργασίας. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά η μελέτη μας ήδη δείχνει ότι η Covid-19 όντως σχετίζεται με σημαντικά γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα», δήλωσε ο δρ Μάσιμο Φίλιπι, επικεφαλής του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου.

Παραλλαγή Δέλτα: Όσα γνωρίζουμε - Κατά πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Τα νευρολογικά συμπτώματα μετά την Covid-19

Στο ίδιο συνέδριο στη Βιέννη, παρουσιάστηκαν και άλλες μελέτες πάνω στα νευρολογικά συμπτώματα της Covid-19. Μία έρευνα της Πολυκλινικής Osperdale Maggiore του Μιλάνου βρήκε ότι 5 έως 10 μήνες μετά τη νοσηλεία τους, τρεις στους τέσσερις (77%) ασθενείς Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα νευρολογικό σύμπτωμα, ενώ το 46% περισσότερα από τρία. 

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αϋπνία (66%) και ακολουθούν η υπνηλία την ημέρα (46%) και οι δυσκολίες στο βάδισμα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης (υποσμία) και η μειωμένη ικανότητα γεύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top