Επιστρέφουν στη Νιγηρία οι Μπρούτζινες Πλάκες του Μπενίν

Αποφάσισε να τις παραδώσει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη

Mπρούτζινα Μπενίν

Στις 9 Ιουνίου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη (Μet) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραδώσει δύο χάλκινες πλάκες του Μπενίν του 16ου αιώνα στις αρχές της Νιγηρίας.

Το ζεύγος με τα Μπρούτζινα του Μπενίν, που θα επιστραφεί, δωρίστηκαν στο μουσείο το 1991 από τον έμπορο Μοντέρνας Τέχνης Klaus Perls και τη σύζυγό του Dolly.

Σύμφωνα με το μουσείο, οι πλάκες λεηλατήθηκαν από το Βασιλικό Παλάτι του Μπενίν το 1897 από βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και μετά μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Κοντά στο 1950, το ίδρυμα του Λονδίνου τα μετέφερε με 24 άλλα αντικείμενα στο Εθνικό Μουσείο της Νιγηρίας στο Λάγος. Τα έργα έφυγαν παράνομα από κει, μετά την ανεξαρτησία της Νιγηρίας το 1960 και πωλήθηκαν στη διεθνή αγορά τέχνης, όπου αγοράστηκαν από τον Perls.

Χάλκινη πλάκα του Μπενίν- πηγή Metropolitan Museum of Art

Χάλκινη πλάκα του Μπενίν- πηγή Metropolitan Museum of Art

Το Met ανακοίνωσε επίσης ότι θα βοηθήσει στην επιστροφή ενός κεφαλιού Ife του 14ου αιώνα, το οποίο αναφέρει ότι «είχε προσφερθεί προς πώληση», το οποίο επίσης απομακρύνθηκε παράνομα από τη Νιγηρία. Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, Abba Isa Tijani, χαιρέτισε την είδηση ότι τρία σημαντικά κομμάτια επιστρέφουν στη Δυτική Αφρική.

Την ώρα που μουσεία συμμετέχουν στην επιστροφή θησαυρών της Αφρικής στη Νιγηρία, ο διακαής πόθος των Ελλήνων για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου παραμένει. Πρόσφατα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ένωσε τη φωνή του με Έλληνες καλλιτέχνες, σε εκδήλωση με μήνυμα την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top