Εμβόλιο Novavax: 90% αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις

Ποιες οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο. βίντεο αρχείου

Η εταιρία Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της για τον κορωνοϊό έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της νόσου Covid-19 για διάφορες μεταλλάξεις.
 
Η έρευνα, στην οποία μετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μεξικό, θέτει τη Novavax σε καλό δρόμο για να υποβάλει αίτημα για την χορήγηση έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ και αλλού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο ήταν κατά 91% αποτελεσματικό μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19.

Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του κωρονοϊού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει.

Εμβόλιο Novavax: Ποιες οι πιθανές παρενέργειες

Η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Στις παρενέργειές του περιλαμβανόταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες και αυτές ήταν εν γένει ήπιες.

Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιεγράφηκαν ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Novavax, που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, έχει επανειλημμένως μεταθέσει προβλέψεις παραγωγής και αγωνίστηκε για την πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόταν για την παρασκευή του εμβολίου της.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top