Σκάνδαλο με εμφυτεύματα στήθους: Αποζημιώνονται χιλιάδες γυναίκες

Πολλές παρουσίασαν προβλήματα υγείας από τα φθηνά εμφυτεύματα

εμφύτευμα στήθους

Περισσότερες από 2.500 γυναίκες, θύματα του σκανδάλου με τα εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας PIP θα λάβουν αποζημίωση μετά από απόφαση γαλλικού εφετείου. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον και 540 Βρετανίδες, οι οποίες δήλωσαν δικαιωμένες για τον δεκαετή αγώνα τους. Πέρυσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο τα θύματα από τη Γαλλία θα μπορούσαν να αποζημιωθούν.

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει χιλιάδες άλλα θύματα του συγκεκριμένου σκανδάλου. 

Ένα από τα θύματα, η Jan Spivey, μίλησε στο BBC, καθώς η ίδια έβαλε εμφυτεύματα της PIP μετά από μαστεκτομή. Η ίδια είπε πως μετά την απόφαση του δικαστηρίου αισθάνεται ενθουσιασμένη κι εξουθενωμένη. 

«Ήταν ένα πολύ μακρύ ταξίδι. Πηγαινοερχόμασταν στα δικαστήρια τα τελευταία δέκα χρόνια και ήταν πολύ δύσκολο για όλες τις γυναίκες. Έχουμε προβλήματα υγείας και πολλές ευθύνες. Το σκάνδαλο της PIP είχε συνέπειες στις ζωές μας», είπε. 

Την περίοδο 2001 – 2010 τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα κατασκευάζονταν από τη γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese (PIP).

Το 2010 εκκαθαρίστηκε και ο ιδρυτής της φυλακίστηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι τα εμφυτεύματα περιείχαν βιομηχανική σιλικόνη και όχι ιατρική.  Εκτιμάται ότι περισσότερες από 400.000 γυναίκες παγκοσμίως έβαλαν τα ακατάλληλα αυτά εμφυτεύματα. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Λατινική Αμερική και ειδικά στην Κολομβία, όπου τα θύματα ήταν πάνω από 60.000. Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 47.000 γυναίκες έπεσαν θύματα της εταιρείας. 

Η υπόθεση ήταν και η πρώτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας εναντίον της TUV Rheinland, που παρείχε τα πιστοποιητικά ασφάλειας για τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα. 

Το εφετείο επικύρωσε νεότερη απόφαση που είχε καταδικάσει τη γερμανική εταιρεία TUV Rheinland για αμέλεια

Το γαλλικό εφετείο θα αποφασίσει στη συνέχεια αν οι γυναίκες θα λάβουν αποζημιώσεις και η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 20.000 γυναίκες που κινήθηκαν κατά της εταιρείας. 

Η TUV Rheinland δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δικαστική απόφαση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top