ΕΜΑ: Τέλος Μαΐου η γνωμοδότηση για το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά 12-15 ετών

Τι ανέφερε για AstraZeneca, CureVac και Sputnik V

Με Pfizer θα εμβολιάζονται τα παιδιά 12-15 ετών. Βίντεο:Open (5/5)

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Μαΐου αναμένεται να γνωμοδοτήσει για την επέκταση χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις ηλικίες 12-15 ετών.

Κορωνοϊός: Εμβόλιο σε παιδιά 12 ετών και άνω στην Ευρώπη από τον Ιούνιο

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΜΑ, που ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο οργανισμός ήδη βρίσκεται σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τους όρους που θα επέτρεπαν την ταχεία έγκριση τροποποιημένων εμβολίων που ενδέχεται να χρειαστούν για την αντιμετώπιση παραλλαγών του κορωνοϊού.

Εμβόλιο Pfizer: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητά του - Πότε μειώνεται

Συγκεκριμένα, ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA, δήλωσε: «Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ινδική παραλλαγή είναι καθησυχαστικά όσον αφορά τη δυνατότητα τουλάχιστον των εμβολίων mRNA να την αντιμετωπίσουν. Υποπτευόμαστε ότι το ίδιο θα ισχύει και με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα, όπως τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson».

ΕΜΑ: Τι ανέφερε ο επικεφαλής για τα εμβόλια της AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μάρκο Καβαλέρι τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δεύτερη δόση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των σπάνιων θρομβολυτικών παθήσεων που αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου. Όπως κατέγραψε ο επικεφαλής φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ Γκεόργκι Γκένοφ σε 621.000 εμβολιασμένους στην Ευρώπη με Johnson & Johnson ως τις 2 Μαΐου δεν έχει καταγραφεί κάποιο αντίστοιχο περιστατικό.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη δυνατότητα όσοι έχουν κάνει πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα, ο Δρ Καβαλέρι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάζει τα αποτελέσματα της χορήγησης β’ δόσης με mRNA εμβόλιο στις τέσσερις ή στις 12 εβδομάδες.

Για το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων Pfizer-BioNTech, υπενθύμισε ότι ο EMA ορίζει στη σύστασή του ως ανώτατο όριο τις 42 ημέρες.

ΕΜΑ: Τι ανέφερε για τα εμβόλια CureVac και Sputnik V

Σε ό,τι αφορά την πιθανή ημερομηνία γνωμοδότησης για το εμβόλιο της CureVac, ο Δρ. Καβάλερι εξήγησε ότι "ενδεχομένως επίκεινται τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών" και ως εκ τούτου η έγκριση θα μπορούσε να προκύψει στις αρχές Ιουνίου. Για τη Novavax, ανάλογα και με την έκβαση διαβουλεύσεων για τη δυνατότητα παραγωγής τους, θα επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης τον Ιούλιο, ανέφερε.

Τέλος για το ρωσικό Sputnik V υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρήσεις για τις διαδικασίες παραγωγής (good manufacturing practices). Δήλωσε, δε, ότι θα στις ερχόμενες εβδομάδες ίσως να οριστεί το πιθανό χρονοδιάγραμμα της έγκρισης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top