Βραζιλία: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca σε εγκύους

Eξετάζονται τα αίτια θανάτου εγκύου από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της

Στιγμιότυπα από εμβολιασμούς πολιτών με AstraZeneca. Video Reuters

Την αναστολή του εμβολιασμού των εγκύων με τον εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, χθες Τρίτη. Είχε προηγηθεί θάνατος εγκύου στην 23η εβδομάδα της κύησης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά τον εμβολιασμό της. Η αναστολή αυτή θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου εξιχνιαστούν τα αίτια του θανάτου της γυναίκας, η οποία πέθανε εξαιτίας θρόμβωσης, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Μαρσέλου Κεϊρόγκα.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε τη θρόμβωση. Βρισκόμαστε στην ανάλυση των λεπτομερειών της όλης υπόθεσης για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα και να διευκρινίσουμε τι συνέβη», είπε από την πλευρά του ο Δρ. Ζόρζε Καλίλ, ανοσολόγος, σύμβουλος του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, σε συνέντευξη Τύπου.

Κορωνοϊός: Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των εγκύων για τον ιό

Το βράδυ της Δευτέρας ο ρυθμιστικός φορέας της Βραζιλίας, ο ANVISA, συνέστησε «την άμεση αναστολή» της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις έγκυες. Εξήγησε ότι η χορήγησή του σε γυναίκες που κυοφορούν δεν συμπεριλαμβάνεται στις ενδείξεις του προϊόντος που έχει συντάξει η φαρμακευτική, χωρίς να αναφερθεί στον θάνατο της γυναίκας.

Βραζιλία: Αναβολή της β΄ δόσης σε όλες τις έγκυες

Όλες οι έγκυες που έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να αναβάλουν τη δεύτερη, ωσότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες από το υπουργείο, διευκρίνισε από την πλευρά της η συντονίστρια του εθνικού προγράμματος, Φρανσιέλε Φρανσινάτου.

AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τον εμβολιασμό εγκύων

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 22.295 έγκυες έχουν εμβολιαστεί στη Βραζιλία, το 67% εξ αυτών με το προϊόν που ανέπτυξαν η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η αναστολή ανακοινώθηκε ενώ η αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ήδη περιοριστεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, εξαιτίας των εξαιρετικά σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων, που γενικά δεν αποδίδονται άμεσα στον εμβολιασμό, αλλά πάντως έχουν προκαλέσει δυσπιστία στο ευρύ κοινό.

Εμβολιασμός - εγκυμοσύνη: Άκρως αποτελεματικά τα εμβόλια Pfizer και Moderna

Η ίδια η εταιρεία σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχει κάνει κλινική δοκιμή του εμβολίου της σε έγκυες, όμως μελέτες που έγιναν σε ζώα δεν έδωσαν «καμία ένδειξη» αρνητικών επιπτώσεων «στην κύηση ή στην ανάπτυξη του εμβρύου».

Τα εμβόλια στη Βραζιλία και το ποσοστό των εμβολιασμένων

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα τρία που αξιοποιούνται στη Βραζιλία το τρέχον διάστημα, με τα άλλα δύο να είναι το CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinovac και αυτό των Pfizer/BioNTech. Το προϊόν της AstraZeneca έχει χορηγηθεί στο 26% των εμβολιασμών.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στο γιγαντιαίο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, που άρχισε αργά, στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με ακόμη βραδύ ρυθμό στη χώρα όπου πάνω από 425.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.

Μέχρι τώρα, περίπου 32 εκατ. Βραζιλιάνοι έχουν λάβει την πρώτη δόση (το 15% του πληθυσμού) και 15 εκατ. και τη δεύτερη (το 7%).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top