Εμβολιασμοί: Τέλος τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson στη Νορβηγία

Τι αποφάσισαν Σλοβακία, Γαλλία και Γερμανία

Τι αποφάσισε η Μεγάλη Βρετανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Βίντεο από το κεντρικό δελτίου ειδήσεων Star (7/5)

Αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών.

Βρετανία: Οι κάτω των 40 ετών μπορούν να εμβολιάζονται με Pfizer ή Moderna

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα θα μπορούν να το κάνουν.

Σημειώνεται ότι οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Εμβόλιο AstraZeneca: Εξετάζεται η σύνδεσή του με το σύνδρομο Guillain-Barré

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.

Τέλος το AstraZeneca και στη Σλοβακία

Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλεται η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους ανθρώπους εκείνους που ανέμεναν να λάβουν την πρώτη δόση.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν την δεύτερη. Πρόσθεσε ότι εξετάζει διάφορες εναλλακτικές για το πώς θα προχωρήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού την περασμένη εβδομάδα ο κρατικός οργανισμός φαρμάκων της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.

Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca στη Γαλλία

Στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δε θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά, ανάμεσά τους εννέα θάνατοι, από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Johnson & Johnson για όλους στη Γερμανία

Στο μεταξύ στη Γερμανία όποιος ενήλικας το επιθυμεί μπορεί να εμβολιάζεται πλέον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top