Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό

Αναλυτικά τα στοιχεία του ECDC

κορωνοϊός

«Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, εάν μολυνθούν, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν το SARSCoV-2 στις μη εμβολιασμένες επαφές τους», αλλά «παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και την πιθανή προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών SARS-CoV-2», επισημαίνει σε σημερινή του ενημέρωση το Κέντρο Ελέγχου Νόσων στην ΕΕ (ECDC).

Συγκεκριμένα, το ECDC σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα τονίζει ότι «τα εμβόλια COVID-19 με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ έχουν αποδειχθεί κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στην παροχή προστασίας έναντι συμπτωματικών και σοβαρών COVID-19 και τα στοιχεία από τη χρήση εμβολίων COVID-19 στην πραγματική ζωή επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής και έδειξαν επίσης υψηλή αποτελεσματικότητα εμβολίου κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2».

Χάρτες ECDC: Στην καλύτερη βαθμίδα η Ελλάδα σε τεστ και θετικότητα

Ωστόσο σημειώνει ότι «η ιογενής κυκλοφορία στην ΕΕ / ΕΟΧ παραμένει επί του παρόντος υψηλή και η αθροιστική λήψη εμβολιασμού στην ΕΕ / ΕΟΧ εξακολουθεί να είναι χαμηλή στον ενήλικο πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, αν και υψηλότερη σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη».

Στο τρέχον πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία το ECDC αναφέρει τα εξής:

Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 για ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο είναι πολύ χαμηλός σε νεότερους ενήλικες και μεσήλικες ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 και χαμηλός σε ηλικιωμένους ενήλικες ή άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 για ένα μη εμβολιασμένο άτομο που έχει έρθει σε επαφή με ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που έχει εκτεθεί σε λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι πολύ χαμηλός ως χαμηλός σε νεότερους ενήλικες και μεσήλικες ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19, και μέτριος σε ηλικιωμένους ενήλικες ή άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου (μέχρι τώρα διαθέσιμα περιορισμένα στοιχεία).

Η συνολική μείωση των κινδύνων σοβαρής νόσου COVID-19 εξαρτάται από την πρόσληψη εμβολίων και την κάλυψη εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό και διαμορφώνεται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι υποκείμενες συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του εμβολίου, οι παραλλαγές ανησυχίας, η ρύθμιση και η επιδημιολογική κατάσταση.

Μέχρι σήμερα, λαμβανομένων υπόψη των τρεχόντων κινδύνων όπως εκτιμήθηκαν, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να αρθούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (NPI):

Όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα (πολύ χαμηλός / χαμηλός κίνδυνος), η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν.

Όταν ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί ή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από το ίδιο νοικοκυριό ή κοινωνική φούσκα συναντούν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εάν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια ή χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε οποιονδήποτε  (π.χ. μεγαλύτερη ηλικία , ανοσοκαταστολή, άλλες υποκείμενες καταστάσεις).

Κατά την ανίχνευση επαφών, οι εμβολιασμένες επαφές που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες του ECDC.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας εκτίμησης κινδύνου κατά περίπτωση και στη συνέχεια να χαρακτηρίσουν ορισμένες πλήρως εμβολιασμένες επαφές ως επαφές χαμηλού κινδύνου.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε τέτοιες αξιολογήσεις περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την τοπική επιδημιολογική κατάσταση όσον αφορά τις κυκλοφορούντες παραλλαγές, τον τύπο του εμβολίου που ελήφθη και την ηλικία της επαφής. Πρέπει επίσης να εξεταστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε ευάλωτα άτομα μέσω της επαφής.

Οι απαιτήσεις για δοκιμές και καραντίνα ταξιδιωτών (εάν εφαρμόζονται) και τακτικές δοκιμές σε χώρους εργασίας μπορούν να αρθούν ή να τροποποιηθούν για πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αρκεί να μην υπάρχει ή πολύ χαμηλό επίπεδο κυκλοφορίας παραλλαγών ανοσολογικής διαφυγής (στην κοινότητα στη χώρα προέλευσης, στην περίπτωση των ταξιδιωτών).

Στο τρέχον επιδημιολογικό πλαίσιο στην ΕΕ / ΕΟΧ, σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια ταξιδιού, τα μέτρα πρέπει να διατηρούνται ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων.

Οι χώρες που εξετάζουν μέτρα χαλάρωσης για πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες άνισης και άνισης πρόσβασης στο εμβόλιο σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Παραδείγματα από χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλότερη και τα σοβαρά αποτελέσματα που σχετίζονται με το COVID και η συχνότητα εμφάνισης SARS-CoV-2 έχουν μειωθεί στη συνέχεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Ισραήλ, παρέχουν μια ένδειξη για το πώς μπορεί να μειωθεί η μετάδοση σε επίπεδο πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top