Δημιουργείται παγκόσμιο κέντρο πρόληψης επιδημιών στο Βερολίνο

Η έδρα θα βρίσκεται στη Γερμανία - Πότε θα λειτουργήσει

Στιγμιότυπα από τη Γερμανία. Ap Hub Video

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου πρόληψης και ανίχνευσης επιδημιών στο Βερολίνο.

«Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε τα κενά των παγκόσμιων συστημάτων πληροφοριών για τις πανδημίες και τις επιδημίες», δήλωσε ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. σε συνέντευξη Τύπου.

Γερμανία: Νέοι κανόνες για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει

«Οι ιοί μετακινούνται γρήγορα, αλλά τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Διαθέτοντας καλές πληροφορίες, οι χώρες και οι κοινότητες μπορούν να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους κινδύνους», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση της Covid-19, οι πρώτες μολύνσεις αναφέρθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν, ενώ η επιδημία κέρδιζε ήδη έδαφος. Οι διεθνείς ειδικοί στους οποίους ανέθεσε ο Π.Ο.Υ. να μελετήσουν την προέλευση του ιού συμφωνούν ότι η επιδημία μπορεί να είχε ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Είναι το σύστημα EIOS (η πλατφόρμα επιδημιολογικής επαγρύπνησης του Π.Ο.Υ.) που συνέλεξε τις πρώτες αναφορές για έναν νέο ιό στην Ουχάν, στην Κίνα, τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2019», εξήγησε ο Τέντρος.

«Σκοπός μας είναι ο Κόμβος (Hub) του Π.Ο.Υ. να κάνει αυτή τη δουλειά να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, παράγοντας καλύτερα δεδομένα και καλύτερες αναλύσεις», είπε.

Με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ ετησίως από τη Γερμανία προς το παρόν, θα αποτελέσει τμήμα του Π.Ο.Υ. που εκτιμά πως θα είναι αναγκαία περισσότερα κεφάλαια.

Γερμανία: Ακυρώθηκε από νωρίς το Oktoberfest για τον Σεπτέμβριο

Η πλατφόρμα, που θα έχει έδρα το Βερολίνο και θα ανοίξει αναμφίβολα τον Σεπτέμβριο, θα εργαστεί με εταίρους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να «διαβλέψει, να προβλέψει, να ανιχνεύσει, να προετοιμαστεί και να απαντήσει στους κινδύνους της πανδημίας και της επιδημίας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Π.Ο.Υ.

«Η πανδημία της Covid-19 μας έμαθε ότι μόνο μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πανδημίες και τις επιδημίες», δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

«Ο νέος Κόμβος του Π.Ο.Υ. θα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα της πρόληψης των πανδημιών, συνενώνοντας διάφορους κυβερνητικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς θεσμούς. Είμαι ευτυχής που ο Π.Ο.Υ. επέλεξε το Βερολίνο και καλώ εταίρους από όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν» στο σχέδιο, είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top