Κυπριακό: Ο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι δε θα αποδεχθεί την λύση δύο κρατών

Σε εξελιξη η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη

Κυπριακό - Σημαίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.

Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη – Συνάντηση Δένδια με Αναστασιάδη

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.
Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, Γενικού Γραμματέα  του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Farhan Haq, κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ανακοίνωσης προς τους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». 

Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τού διαμήνυσε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. «Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.
Αργότερα το βράδυ, ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Περισσότερες συναντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, για τις οποίες θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες αργότερα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top