ΝΑΤΟ: Αποχωρούν τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν από την 1η Μαΐου

Προειδοποίηση στους Ταλιμπάν στέλνει ο Τζο Μπάιντεν

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 15/04 για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσει την 1η Μαΐου η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προαναγγείλει την έναρξη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν την ίδια ημερομηνία. Στόχος είναι η αποχώρηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, η μετάβαση θα γίνει με ασφάλεια.

ΗΠΑ: Τα στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν

Ζήτησε από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και προειδοποίησε ότι με οποιαδήποτε απειλή ή υπόνοια τρομοκρατικού χτυπήματος, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σκληρό πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι τα στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν από τις τρομοκρατικές επιθέσης της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.

«Οι σύμμαχοι αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση των δυνάμεων της Αποστολής ''Αποφασιστική Υποστήριξη'' από την 1η Μαΐου... Σχεδιάζουμε η αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων της Αποστολής να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες», ανέφεραν τα 30 κράτη - μέλη της συμμαχίας στην ανακοίνωσή τους.

Το Αφγανιστάν πρέπει να οικοδομήσει μια ασφαλή χώρα για τους πολίτες του καθώς το ΝΑΤΟ αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την ανακοίνωση της απόφασης.

«Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση και ενέχει κινδύνους», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Αντιμετωπίζουμε ένα δίλημμα, διότι η εναλλακτική λύση στην αποχώρηση είναι να προετοιμαστούμε για μια μακροχρόνια, αόριστης διάρκειας στρατιωτική δέσμευση... Εναπόκειται πλέον στον αφγανικό λαό να οικοδομήσει μια βιώσιμη ειρήνη», συνέχισε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top