Γαλλία: Υπουργοί σε μυστικά δείπνα με φιλιά, χαβιάρι και σαμπάνια

Έρευνα για τα «κρυφά εστιατόρια» που παραβίασαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

H γαλλική αστυνομία κάνει αυστηρούς ελέγχους στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό- ΑΡ videohub

Έρευνα έχουν ξεκινήσει Γάλλοι εισαγγελείς μετά τους ισχυρισμούς ότι υπουργοί της κυβέρνησης και άλλοι επιφανείς προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν σε μυστικά δείπνα στο Παρίσι, παραβιάζοντας τους κανόνες για τον κορωνοϊό.

Εντατικοί έλεγχοι στο Παρίσι στην έναρξη του τρίτου lockdown

Το σκάνδαλο προέκυψε μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού M6 που μετέδωσε κρυφές εικόνες από ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι έδειχναν να απολαμβάνουν χαβιάρι και σαμπάνια σε μενού που κόστιζε έως και 490 € το άτομο. Το παράνομο δείπνο ήταν γνωστό μόνο σε «λίγους προνομιούχους», ισχυρίστηκε το Μ6.

Σάλος στη Γερμανία με τον υπουργό Υγείας: Πήγε σε δείπνο με χορηγούς

Στις εικόνες από το εσωτερικό του εστιατορίου που βγήκαν στη δημοσιότητα, οι καλεσμένοι φαίνονταν να μην τηρούν τους κανόνες προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν κρατούσαν φυσικές αποστάσεις, δε φορούσαν μάσκα και χαιρετιόντουσαν μεταξύ τους με σταυρωτά φιλιά στο μάγουλο. Το προσωπικό σέρβιρε, επίσης, χωρίς μάσκες.

Γαλλία: Τρεις περιπτώσεις θρομβώσεων κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές

Το σκάνδαλο για το πριβέ δείπνο στο Παρίσι, προέκυψε λίγο μετά την απόφαση Μακρόν να θέσει τη χώρα σε εθνικό lockdown για τρίτη φορά. Όλα τα γαλλικά εστιατόρια και καφετέριες έχουν κλείσει από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι, από τον Φεβρουάριο, τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στη Γαλλία έχουν διπλασιαστεί και φτάνουν πλέον σχεδόν τα 40.000 κάθε 24ωρο.

Γαλλία: Σε νέο αυστηρό lockdown για έναν μήνα - Διάγγελμα Μακρόν

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρέμι Χέιτς δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για πιθανές κατηγορίες όπως «έκθεση της ζωής άλλων σε κίνδυνο» και «αδήλωτη εργασία». Είπε ακόμη, ότι η έρευνα θα επιδιώξει να «επαληθεύσει εάν τα δείπνα και τα πάρτι έχουν οργανωθεί κατά παράβαση των κανόνων υγείας και να προσδιοριστεί ποιοι ήταν οι πιθανοί διοργανωτές και συμμετέχοντες».

Στο υλικό που παρουσίασε το κάναλι M6, μίλησε με αλλοιωμένη φωνή ένας εκ των παρευρισκόμενων, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι μεταξύ των προσκεκλημένων. «Έχω δείπνο σε δύο ή τρία εστιατόρια αυτήν την εβδομάδα, τα λεγόμενα «κρυφά εστιατόρια», με έναν ορισμένο αριθμό υπουργών», είπε.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μάιρ, είπε ότι εάν οι υπουργοί έχουν παραβεί τους κανόνες, πρέπει να τιμωρηθούν όπως και οποιοσδήποτε άλλος.«Ο εστιάτορας,αφού είναι τόσο καλά ενημερωμένος, να δώσει τα ονόματά τους» ανέφερε ο Λε Μάιρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γκεράλντ Νταρμάνιν, σημείωσε ότι εάν οι αναφορές για τα δείπνα είναι αληθινές, θα πρέπει να διωχθεί όποιος παρευρέθηκε. 

Στο Twitter πάντως, το hashtag #OnVeutLesNoms (Θέλουμε Ονόματα) έγινε viral εν μέσω των δημόσιων συζητήσεων για το ποιος παραβρέθηκε στα δείπνα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top