AstraZeneca: Ενδείξεις ότι το εμβόλιο συνδέεται με περιστατικά θρομβώσεων

Aναμένεται ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τι είπε η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου για τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας από το εμβόλιο της AstraZeneca. (5/4)

Για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων έκανε λόγο ο επικεφαλής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messangero.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο αξιωματούχος του ΕΜΑ υποστήριξε ότι η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον ίδιο τον ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματάνε προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν μετά τη χορήγηση εμβολίου. 

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι τα περιστατικά αυτά συνδεόταν άμεσα με τον εμβολιασμό.

AstraZeneca

Ο ΕΜΑ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις επόμενες ώρες ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων. AP Images

AstraZeneca: Εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου σε νεότερους ανθρώπους στη Μ. Βρετανία

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε νεότερους ανθρώπους λόγω των περιστατικών θρομβώσεων.

Συγκεκριμένα, πηγές ανέφεραν ότι αν και τα δεδομένα δεν είναι ακόμα σαφή, εξετάζεται η χορήγηση άλλου εμβολίου στους πολίτες κάτω των 30 ετών.

Την περασμένη Πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 30 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία και η Γερμανία ανέστειλαν τους εμβολιασμούς πολιτών κάτω των 60 ετών με AstraZeneca.

AstraZeneca: «Ένα πιθανό περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα»

Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας τόνισε ότι μόνο ένα από τα περιστατικά πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα.

AstraZeneca: Ένα επεισόδιο θρόμβωσης ίσως συνδέεται με το εμβόλιο

«Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca», είπε.

Η ίδια, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων.

Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top