AstraZeneca: Ένα επεισόδιο θρόμβωσης ίσως συνδέεται με το εμβόλιο

Τι είπε στην ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας είναι ο εμβολιασμός τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: 1.866 νέα κρούσματα στη χώρα - 73 οι νεκροί

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα. «Σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, επιστημονικά και τεχνικά. Απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που εκδηλώνεται», ανέφερε.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουν γιατροί και πολίτες

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι Αρχές έχουν δημοσιεύσει οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου συνδρόμου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρέπει να προκαλεί πανικό καθώς είναι «μια σπάνια κατάσταση». «Ο λόγος που αναγράφονται είναι η σωστή έγκαιρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε αυτά τα συμβάντα» είπε. 

Κρούσματα σήμερα: «Πρωτιά» για την Αττική - Ξεπέρασαν τα 110 στην Αχαΐα

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων όπως θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος πέραν των τεσσάρων ημερών και δερματολογικές εκδηλώσεις, όπως μελανιές ή μικρές αιμοραγιούλες σαν τσίμπημα καρφίτσας, ο πολίτης πρέπει να το αναφέρει στον γιατρό του εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό του.

Από τη μεριά τους οι γιατροί οφείλουν να συμπληρώνουν «κίτρινη κάρτα» και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top