Εκλογές Ισραήλ: Νίκη Νετανιάχου, χωρίς τις απαραίτητες έδρες για πλειοψηφία

Η επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία φαίνεται πως του έδωσε προβάδισμα

Η επίσημη εμφάνιση Νετανιάχου μετά τα πρώτα exit polls που «μιλούσαν» για νίκη του κόμματός του- ΑΡvideohub

Για «τεράστια νίκη της δεξιάς» έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών. Ωστόσο σύμφωνα με τα exit polls, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Κορωνοϊός: Κανονικά διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ

Το κόμμα Likud του Νετανιάχου βρέθηκε στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, μετά τη μεγάλη επιτυχία του στο πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας, όπου σχεδόν το 5,1 εκατ. πολιτών έχουν ήδη εμβολιαστεί από σύνολο πληθυσμού 9,3 εκατ. Σχεδόν τα 3 εκατ. είναι ηλικίες κάτω των 16 ετών που δεν εμβολιάζονται ακόμα. 

Ισραήλ: Κλείνουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα - Έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία

Πολίτες του Ισραήλ, ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη δεξιά και το Likud (…) Είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών τάσσονται υπέρ της δεξιάς και θέλουν μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή

Το αρνητικό για τον Νετανιάχου είναι ότι ακόμη και με τη συνδρομή των συμμάχων του δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Likud. 

Ο Νετανιάχου με τους βουλευτές του κόμματός του - φωτογραφία ΑΡ

Ο Νετανιάχου με τους βουλευτές του κόμματός του - φωτογραφία ΑΡ

Ο Νετανιάχου είπε πάντως ότι συνομίλησε με τον Μπένετ και «έτεινα το χέρι σε όλους τους βουλευτές που πιστεύουν στις αξίες μας, χωρίς να αποκλείω κανέναν».

Σύμφωνα με τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες. 

 Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη σύζυγό του Σάρα- φωτογραφία ΑΡ

 Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη σύζυγό του Σάρα- φωτογραφία ΑΡ

Σε ποιες συμμαχίες βασίζεται ο Νετανιάχου- Η σημασία της στήριξης του Μπένετ

Σύμφωνα με τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες. 

Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου βασίζεται στη συμμαχία του με υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Θρησκευόμενοι Σιωνιστές» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς. 

Από την πλευρά του, ο Λαπίντ βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αριστεράς, του κέντρου αλλά και της δεξιάς που έχουν απογοητευθεί από τον απερχόμενο πρωθυπουργό. 

Οι κάλπες πήγαν μέχρι και στα νοσοκομεία του Ισραήλ για να ψηφίσουν ασθενείς - φωτογραφία ΑΡ

Οι κάλπες πήγαν μέχρι και στα νοσοκομεία του Ισραήλ για να ψηφίσουν ασθενείς - φωτογραφία ΑΡ

Ωστόσο σύμφωνα με τα exit poll, τόσο η συμμαχία του Νετανιάχου όσο και αυτή του Λαπίντ συγκεντρώνουν περίπου 50 έδρες. Εξ ου και η σημασία της στήριξης του Μπένετ στον Νετανιάχου ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Κατανοούμε ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μας (…) Αυτή την εξουσία που μου δώσατε, θα τη χρησιμοποιήσω ακολουθώντας μία και μόνο αρχή: το καλό του Ισραήλ, το καλό των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Μπένετ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τις προθέσεις του. 

Στο 67,2% το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια έμοιαζε με δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για δύο υποθέσεις διαφθοράς (σε εξέλιξη η δίκη του), αλλά παράλληλα σημείωσε τεράστια επιτυχία, καταφέρνοντας να εμβολιάσει την πλειοψηφία των πολιτών του. 

Ισραήλ: Μόλις ένας στους 1.500 εμβολιασμένους νοσεί από κορωνοϊό

Όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μειωμένο κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020. 

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top