Τι συζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη Φον Ντερ Λάιεν, Μισέλ και Ερντογάν

Μεταναστευτικό, έκθεση ΕΕ για Τουρκία, κυπριακό και ΑΟΖ στο επίκεντρο

τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Φον Ντερ Λάιεν Και Μισέλ

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έθεσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν την αναγκαιότητα επίλυσης του κυπριακού, αλλά και τη διατήρηση του κλίματος προσέγγισης με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ, Ερντογάν, Φον Ντερ Λάιεν για ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR και του απεσταλμένου στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου, η τηλεδιάσκεψη είχε στόχο την τελική ανατροφοδότηση της έκθεσης της Κομισιόν και του Υπάτου Εκπροσώπου για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και η οποία θα σταλεί απόψε στα κράτη μέλη, προ της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη. 

Ελλάδα – Τουρκία: 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων

Η ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε ως θετική, ενώ συζητήθηκε και μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. 

τηλεδιάσκεψη ΕΕ με Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ερντογάν, Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. AP Images

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η έκθεση θα περιέχει ανάλυση και καταγραφή της κατάστασης, αλλά και συστάσεις πολιτικών επιλογών, ενώ θα περιγράφει και τις θετικές επιλογές, αλλά και την ανάγκη της διατήρησης των κυρώσεων ως αντικίνητρο. Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι και η πρόθεση για μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Frontex: 40% μείωση στις παράνομες διελεύσεις στην ΕΕ στις αρχές του 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η έκθεση δε θα περιέχει κάποιο νούμερο επικεφαλίδα (headline figure) για το ύψος της επόμενης ενίσχυσης τη ΕΕ προς τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, αλλά θα προβλέπει ότι θα εξεταστεί σε διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, μετά από πολιτική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, θα δίνει μια περιφερειακή διάσταση στην ενίσχυση (περιλαμβάνοντας την Ιορδανία και τον Λίβανο) και θα μετατοπίζεται από καθαρά ανθρωπιστική και σε αναπτυξιακή. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχε εκφράσει την πολιτική βούληση των 27 για ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Υπολογισμοί και συγκεκριμένα ποσά όμως θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου από τους ηγέτες.

Φέτος εξάλλου είναι η 5η επέτειος της δήλωσης του 2016 και ο φάκελος της χρηματοδότησης έχει τελειώσει. 

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στην τηλεδιάσκεψη. AP Images

Τι περιλαμβάνει η έκθεση για τις ΑΟΖ και το κυπριακό

Η έκθεση περιλαμβάνει το τι συμβαίνει με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα και το κυπριακό, η έκθεση αναλύει τα στοιχεία και περιγράφει τις διαφορετικές επιλογές για το πως θα ενθαρρύνουμε την πρόοδο (μεταναστευτικό, εμπορικές σχέσεις, πολιτικές επαφές, σύνοδοι, οικονομικές σχέσεις), αλλά και τις κυρώσεις ως αντικίνητρα. 

Σε σχέση με το Κυπριακό καταγράφονται οι δύο μεγάλες απόπειρες επίλυσης και η σημαντική ευκαιρία τώρα με τα ΗΕ. Η ΕΕ θα είναι πάντα παρατηρητής στις διαδικασίες και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τα πάντα. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν θέτει συνεχώς στον Ερντογάν το κυπριακό και τα διμερή των κρατών μελών με την Τουρκία.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση για τις διερευνητικές επαφές

Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, η έκθεση περιγράφει ότι ξεκινήσαν και πάλι μετά τη διακοπή του 2016, είχαμε δύο γύρους, και τα δύο μέρη καλούνται 
να συμφωνήσουν τι θέλουν να συζητήσουν, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του STAR χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες λογικό μεταξύ χωρών που μοιράζονται ακτογραμμές. Η ΕΕ ελπίζει σε λύσεις.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. AP Images

Τι συζητήθηκε για τη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πρόεδρος της Κομισιόν, συζήτησαν με τον Ερντογάν σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας.

Η ΕΕ παρακολουθεί τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία

Μετά τις  εντάσεις του 2020, οι τόνοι έπεσαν από το Δεκέμβρη και η ΕΕ σκοπεύει να τους διατηρήσει έτσι. Η σχέση με την Τουρκία χαρακτηρίζεται ως σημαντική, αλλά τονίζεται ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και των κρατών μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η ΕΕ επιθυμεί συνεργατική σχέση με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη για αυτή και ως εκ τούτου η έκθεση προσφέρε όλα τα στοιχεία που μπορούν να συνεισφέρουν. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει ήδη κυρώσεις λόγω των παράνομων γεωτρήσεων και οι κυρώσεις παραμένουν εκεί ως αντικίνητρο, δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε φέρνουν λύσεις από μόνες τους, αλλά η ΕΕ παραμένει έτοιμη να τις χρησιμοποιήσει

Η έκθεση παρακολουθεί και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με έμφαση στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Στο ίδιο πλαίσιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε και τη δήλωση για το HDP.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top