Ελλάδα – Τουρκία: 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Επιχειρήσεων

Πρόταση Στόλτενμπεργκ σε Δένδια για τριμερή συνάντηση με Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι Στόλτενμπεργκ και Δένδιας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση εικοσιτετράωρης γραμμής επικοινωνίας, μεταξύ των Διακλαδικών Κέντρων Επιχειρήσεων των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει μια σύντομη συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης υπουργικής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

ΥΠΕΞ: Η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία πρέπει να έχει καρότο και μαστίγιο

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι έχει προγραμματισθεί καταρχήν, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπό το φως της εξέλιξης αυτής επεσήμανε ότι για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών.

Πρόσθεσε, δε, ότι μετά τη συνάντηση αυτή και ανάλογα με την έκβασή της θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο μέλλον.

«Η Ελλάδα δε φοβάται τον διάλογο»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, η οποία ξεκίνησε στις 11.15, συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, για να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιηθεί εάν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

«Θα ήταν χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό και όλοι οι αξιωματούχοι από την τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας δηλώσεις, που δε βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Όπως τόνισε, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, η Ελλάδα δε φοβάται τον διάλογο και πως «ο διάλογος δεν αποτελεί απεμπόλιση κυριαρχίας».

Στο ΕΣΕΠ έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Μακάριος Λαζαρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση ο Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 οι Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης.

Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε και για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. 

«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Τσαβούσογλου: Με τον Δένδια θα συζητήσουμε συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top