Frontex: 40% μείωση στις παράνομες διελεύσεις στην ΕΕ στις αρχές του 2021

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

πρόσφυγες

Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τους πρώτους δύο μήνες του 2021 σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο, σε σύνολο 12.000 διελεύσεων, κυρίως λόγω της πτώσης των αφίξεων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Frontex, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, τον Φεβρουάριο ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων έφτασε τις 4.650, περίπου το ήμισυ του αριθμού από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, περίπου 150 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους το Φεβρουάριο, το ένα τρίτο του συνόλου από τον Φεβρουάριο του 2020. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, 2 200 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίους Νήσους, δύο φορές το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020.

Υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες, οι περισσότεροι  από το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στη συγκεκριμένη διαδρομή. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο σχεδόν διπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο σε σχεδόν 3 300.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή αυξήθηκε κατά 26% σε 4.300.

Οι υπήκοοι της Τυνησίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν τις δύο κύριες εθνικότητες σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή. Παρομοίως, υπήρξαν περίπου 600 ανιχνεύσεις στη Δυτική Μεσόγειο το Φεβρουάριο, 52% λιγότερο από ό, τι τον ίδιο μήνα του 2020.

Το σύνολο για τους πρώτους δύο μήνες του 2021 ήταν περίπου 1550, ή ένα τρίτο λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τρεις από κάθε πέντε ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί αποτελούσαν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες αφίξεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αναφέρθηκαν περίπου 700 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων τον Φεβρουάριο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, 80% λιγότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι περισσότερες από τις ανιχνεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα χερσαία σύνορα.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε κατά 80% σε περίπου 1.600 περιπτώσεις.

Οι υπήκοοι της Συρίας και της Τουρκίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν.
Τέλος, υπήρξαν περίπου 400 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Φεβρουάριο.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 2600 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περίπου το ήμισυ του συνόλου από την ίδια περίοδο του 2020.

Οι δύο βασικές εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top